Vraag & antwoord: scheiden zonder rechter

do 26 oktober 2023

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75, frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: hoe zijn de echtscheidingsregels in Frankrijk?

Antwoord van De Frankrijk Advocaat: sinds 1 januari 2017 is dit mogelijk in Frankrijk via een scheiding met wederzijds goedvinden, par consentement mutuel. Deze wijziging is onderdeel van een poging om de overbelaste Franse rechtbanken te ontlasten.

In de procedure dienen de echtgenoten allebei een eigen advocaat in te schakelen in tegenstelling tot de gebruikelijke procedure waarbij de echtgenoten een gezamenlijke advocaat hadden. Deze advocaten hoeven niet meer uit de streek te komen en kunnen zelfs in het buitenland gevestigd zijn. De advocaten zullen namens de echtgenoten onderhandelen over de bepalingen in het echtscheidingsconvenant. Nadat dit document is vastgesteld hebben beide echtgenoten een bedenktijd van 15 dagen voordat ze samen met hun advocaten het convenant ondertekenen. Dit klinkt allemaal makkelijker, sneller en goedkoper.

Erkenning in het buitenland

Er zijn echter ook vraagtekens te stellen bij de procedure. Allereerst over de erkenning in het buitenland. De EU-regels over erkenning gaan uit van een rechterlijke beslissing, deze is er in het Franse systeem niet meer. Daardoor is het op dit moment onduidelijk of de nieuwe Franse buitenrechtelijke echtscheiding bijvoorbeeld in Nederland erkend zal worden.

Recht van minderjarige kinderen

Een andere curiositeit is het recht van minderjarige kinderen om hun belangen bij de rechter naar voren te brengen. Wanneer het minderjarige kind dit wil dient de echtscheiding weer volgens de oude procedure, en dus via de rechter,  te verlopen. Deze kinderen zullen door hun ouders ouders ingelicht moeten worden over dit recht. Er bestaat echter de vrees dat ouders hun kinderen niet daadwerkelijk een keuze zullen laten. Het is vrij naïef om er van uit te gaan dat kinderen die onder het gezag van hun ouders staan een totaal onafhankelijke keuze hierover zullen maken. Ouders die buiten de rechter om willen scheiden zullen geneigd zijn om hun kind af te raden hun recht uit te oefenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven