Drôme Provençale: het buitenbeentje van de Provence

wo 1 november 2023

Door Rémi de Ridder

Alleen muggenzifters rekenen de Drôme Provençale niet tot de Provence. Formeel hebben ze gelijk, maar iedereen die de streek verkent, snapt meteen dat ie is ondergedompeld in misschien wel het verleidelijkste deel van die zo vaak bejubelde Provence. Geuren, kleuren, unieke dorpjes, truffels en wijn, het kan niet op, de Provence op z’n best. En (nog?) geen massa-toerisme zoals verderop in het zuiden. Een ‘hoofdstad’ als Nyons is de ideale uitvalsbasis voor verkenningstochten.

Toen ik onlangs geen echte haast had, besloot ik de A7 de rug toe te keren. Om een kijkje te nemen in Nyons, in het hart van de Drôme Provençale, die vaak bejubelde streek net boven de Vaucluse waarvan niemand precies weet of je er in de Provence bent, of niet. Wat zou ‘t? Ik had een keer van iemand in Nice gehoord dat je in Nyons óók een ‘Promenade des Anglais’ hebt. Dat leek me onwaarschijnlijk, maar ‘on ne sais jamais’. En ik had weleens VVV-folders onder ogen gehad waarin over Nyons sprake was als ‘le Petit Nice’. Zou het?

‘Le Petit Nice’ zonder zee

Nee, natuurlijk niet. Geen zee te bekennen. Maar wel een sfeertje dat me na een paar uur rond sjokken op de een of andere manier aan Nice deed denken. Die Promenade des Anglais bleek wel degelijk te bestaan, maar dan een beetje anders: een smalle bochtige weg tussen de olijfgaarden. En ja, Nyons associeer je onvermijdelijk met hét product van het stadje: zwarte olijven die een internationale reputatie genieten. Voor de lunch legde ik even aan bij het minimale restaurant D’un Goût á l’Autre in de drukste straat van het stadje (amper 7.000 inwoners) waar ik getrakteerd werd op zo ongeveer de smakelijkste tapenade ooit. Gebaseerd op la Tanche, AOC-olijfolie van die zwarte olijven. Vergeet ik nog te zeggen: de Drôme is volgens officiële cijfers het meest biologische departement van heel Frankrijk.

La Garde-Adhémar

Een uitzonderlijk mediterraan microklimaat

Ik besloot mijn verblijf met minstens een etmaal te verlengen, het was uitstekend weer, ik zou later lezen dat de stad profiteert van een uitzonderlijk, typisch mediterraan microklimaat. En ik had al door het oude Quartier des Forts gewandeld met zijn middeleeuwse straatjes, ik was de beroemde Romeinse brug overgestoken en ik had bij de entree van de stad de Romeinse arc (43 meter hoog) bewonderd. De geschiedenis van Nyons zou een verhaal apart zijn, inclusief godsdienstoorlogen en politieke beroering. En natuurlijk was ik even langs geweest bij de fameuze Distillerie de Bleu Provence, want ik lust wel een glaasje.

De volgende dag hoefde ik maar een beetje rond te rijden in wat tot mijn verbazing een overtreffende versie van de Provence bleek te zijn. Lavendelvelden zover het oog reikte, wijngaarden, unieke dorpjes tegen berghellingen opgeplakt, ik keek mijn ogen uit. Geen wonder dat vier ervan op de lijst van mooiste dorpjes van Frankrijk staan: La Garde-Adhémar, Le Poët-Laval (waar Gerard Reve ooit zijn ‘Geheime Landgoed’ bewoonde), Miramande en Montbrun-les-Bains. Ik kwam vrijwel geen tegenligger tegen.

Truffelparadijs Richerenches

Geitenkaas, lavendelhoning, lindebloesem en knoflook

Ja, zou iemand die er al jaren woont, me later bijpraten, wijn uit de Drôme Provençal, hmm … Côtes-du-Rhône, proef de AOC en IGP, les Coteaux des Baronnies. Had ik de excellente geitenkaasjes Picodon (AOC) gekocht, de lavendelhoning, de abrikozen? Wist ik van de kersen en de pruimen? Van de lindebloesem in Buis-les-Baronnies, van de knoflook van Valdaine? Nee, moest ik erkennen. Maar van de zwarte truffel die naast de olijven de Drôme Provençale aan een topnotering in kringen van gourmands heeft geholpen, wist ik gelukkig wel het één en ander. Want lang geleden heb ik een keer de ook letterlijk bewierookte truffelmis in Richerenches (3e zondag in januari) op de grens met de Vaucluse bijgewoond. ‘Le diamant noir’ van de Drôme doet bepaald niet onder voor die uit Périgord.

De grote Franse schrijver Jean Giono (1895-1970) die in de buurt in Manosque in Alpes-de-Haute-Provence woonde, noteerde ooit: “Nyons lijkt me het aardse paradijs”. Ik weet zo zeker niet of hij overdreef. Vaststaat dat ik er op korte termijn nog maar eens een paar dagen ga logeren.

Onderdeel van La Drôme

Het departement Drôme (na de Franse Revolutie in 1790 gecreëerd) maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes en wordt begrensd door de Vaucluse, de Alpes-de-Haute-Provence en de Hautes-Alpes. Hoofdstad: Valence. In administratieve zin bestaat de Drôme Provençale niet. Maar sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw mag het gebied zich onderscheidend afficheren. Om toeristische, geologische en meteorologische redenen. De Drôme Provençale omvat ongeveer een derde van de Drôme, in het zuiden van het departement. Er wonen circa 140.000 mensen permanent.

1 gedachte over “Drôme Provençale: het buitenbeentje van de Provence”

  1. Dank voor de ode aan de Drôme!
    Het is een prachtig departement, waar wij al geruime tijd met heel veel plezier wonen. Weliswaar niet in de Drôme Provençale, maar in de Diois, in Menglon om precies te zijn.
    Ook hier is het prachtig; tussen Alpen en Provence is het leven bijzonder goed.
    We genieten dus volop, net als van de wekelijkse Nieuwsbrief van Kijk Zuid-Frankrijk.
    Els en Ed Gevaert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven