Grimmig Parijs?

vr 15 december 2023

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Gebeld door een goede vriend in Nederland die bedacht had dat het wel aardig zou wezen kerst in Parijs te vieren. Lichte paniek aan de andere kant van de lijn. Aangescherpt reisadvies! Ik liet me uitleggen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag had geroepen dat het in Parijs nu linke soep is, en iets over op eigen risico. Ik werd daar wel vrolijk van. Wij in de Provence vinden dat het in la capitale altijd foute boel is en wat is er mooier dan gelijk te krijgen van wat stropdassen in een Haags kantoor die in een Franse krant hadden zitten bladeren? Zitten lezen, dat denk ik niet. Ik had net gehoord dat het onderwijs in de polderdelta miserabel is, lezen uit de mode, en het Frans vrijwel afgeschaft, dus is het eerder verbazingwekkend dan begrijpelijk dat er iemand op zo’n ministerie een artikeltje in Le Figaro was tegengekomen.

Herbouw van de Notre Dame

Ik stelde mijn vriend gerust. Niks spannends aan de hand bij die tochtige Eiffeltoren,  behalve dan dat de herbouw van de Notre Dame misschien toch niet op tijd klaar is en dat de Olympische sporters nota bene door de president zelf was beloofd dat ze er selfie konden maken voor een tiptop opgekalefaterde kerk.

Ik werd nog vrolijker toen ik van mijn vriend hoorde dat het versomberde reisadvies exclusief voor Parijs gold. De rest van Frankrijk zo veilig als een goudstaaf in een Fort Knox-kluisje? Toen wist ik zeker dat ze daar in Den Haag geen Frans kunnen lezen. En dus nooit van Marseille gehoord hebben. Ze zullen er dit jaar de 50 doden wel halen, slachtoffers van het narco-banditisme. Een recordjaar, zoveel is al zeker. En dat drugsgerelateerde geweld beperkt zich allang niet meer tot die havenstad. In de wijk Les Moulins in Nice willen La Poste en andere leveranciers liever niet meer komen, In Dijon werd iemand die gewoon bij ’m thuis een dutje deed dodelijk getroffen door een afgedwaalde kogel die door zijn raam vloog tijdens een vuurgevecht tussen drugsbendes bij hem in de straat.

Anti-semitisch virus

De sfeer in heel Frankrijk is grimmig, dus ook in Parijs, en sinds de oorlog tussen Israël en Hamas lijkt het anti-semitisme zich als een virus te verspreiden en er worden aanslagen gevreesd. Een maximaal verhoogd dreigingsniveau.  Maar voor zover ik het nieuws volg, is dat in veel landen niet anders. Er gebeuren bij ons rare dingen, onder meer op scholen, en er is inderdaad een toerist in Parijs doodgestoken. Door een ‘lone wolf’ met een islamitische achtergrond, tevens psychiatrische patiënt, geen lid van een of andere fanatieke groepering die dood & verderf wil zaaien. Er is overal in Frankrijk veel politie op de been, al helemaal in deze kerstperiode. Door een éénling die opeens een mes trekt, kun je overal en altijd verrast worden.

Als een chanson van Brel

Ik zei tegen mijn vriend in Nederland dat ie niet zo benauwd moest doen en dat ie gerust naar Parijs kon gaan. En dat het daar vast weleens gezelliger is geweest, wat zou het? Gewoon maar thuis blijven, is ook weer zoiets, en ik ken zijn vrouw.
Toen ik had opgehangen, dacht ik dat Grimmig Parijs wel een goeie titel voor zo’n echt Frans chanson zou zijn. ‘Paris sinistre’, jammer dat Jacques Brel er niet meer is. Zouden ze op dat ministerie in Den Haag nog weten wie hij was?

1 gedachte over “Grimmig Parijs?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven