Mooi weer met kerst? * Immigratiewet tegen gehouden * Griep-epidemie in de regio Le Sud/Pace * Gratis restaurantgids * Champagne te duur * Leiders gewantrouwd * Migranten: 10% van al het werk * Belastingfraude Isabelle Adjani * Rosé de Provence uit de gratie * Peperdure ring in stofzuigerzak

vr 15 december 2023

Categorieën:

Zonnige kerst aan de Côte d’Azur

Voor zover weersvoorspellingen op enige termijn betrouwbaar zijn: Météo France denkt het rond de kerstdagen in onze omgeving in het zuid-oosten lekker weer zal zijn, met bovengemiddelde temperaturen. In het noorden van het land, inclusief Parijs, zou het in die periode vooral om somber weer en regen gaan.


Voorlopig geen nieuwe immigratiewet

De nieuwe wet met betrekking tot immigratie, door president Macron aangekondigd, komt er voorlopig niet. In de Assemblée Nationale niet in behandeling genomen. Volgens de rechtse partijen gaat het voorstel niet ver genoeg, volgens links juist veel te ver. De verantwoordelijke minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) bood zijn ontslag aan dat door de president werd geweigerd. Men gaat nu op zoek naar een compromis, door een commissie van leden van de Senaat en de Assemblée Nationale die alle politieke stromingen vertegenwoordigen. Uit onderzoek zou blijken dat 80% van de Fransen nier méér immigranten wil en 55% ontbinding het parlement = nieuwe verkiezingen.


Griep-alarm

Santé Publique de France waarschuwt dat de jaarlijkse winterse griepgolf in het hele land epidemische vormen heeft aangenomen. De regio Le Sud/Paca telt de meeste griepgevallen.


Gids van Les Bitrots de Pays

Echt goed en zoveel mogelijk ‘lokaal’ eten in zelfs de kleinste dorpjes, dat is het uitgangspunt van de association Les Bistrots de Pays. Om als restaurant voor een desbetreffende erkenning in aanmerking te komen, moet je aan allerlei strenge voorwaarden voldoen. Er wordt jaarlijks gecontroleerd. Ter gelegenheid van het 30-jarige bestaan van de organisatie is er nu een mooi verzorgde en super-informatieve gids verschenen met 122 adressen van de ‘erkende’ bistrots de pays. Kost niets, behalve verzendkosten ad € 9. Kijk op: www.bistrotdepays.com


Prosecco verslaat champagne

Voor zover de cijfers de nu bekend zijn: ook de Fransen zelf vinden champagne zelfs in deze periode van het jaar te duur. Gemiddelde prijs: € 30 per liter. In onder meer de supermarchés wordt een verkoopdaling van 20,7% geconstateerd, terwijl min of meer vergelijkbare producten als prosecco en crémant d’Alsace juist 3% meer worden verkocht.


Diep geworteld wantrouwen

Een enquête zou uitwijzen dat 87% van de Fransen meent dat leidinggevenden in de politiek en het bedrijfsleven niet bestand zijn tegen de verleiding van corruptie.


Migranten aan de slag

In Frankrijk wordt nu 10% van al het werk door migranten uitgevoerd. In Parijs gaat het om 22%.


Isabelle Adjani veroordeeld

De gevierde actrice en chansonnière Isabelle Adjani (1955) is wegens belastingfraude veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van € 250.000.


Provençaalse rosé levert in

Rosé uit de Provence was de laatste jaren een wereldwijde hit. Maar nu stagneert de verkoop: in de supermarchés een min van 12%, qua export tussen min 10 en 12%. Voorlopige cijfers voor dit jaar. De verklaring zou zijn dat nieuwe generaties over het algemeen minder in wijn (welke dan ook) geïnteresseerd zijn. Hun voorkeur geldt andere, meer ‘moderne’ drankjes.


Opluchting het in Ritz-hotel in Parijs

Een anoniem gebleven gast in het super-de-luxe Ritz Hotel in Parijs stelde vast er ring met een geschatte waarde van € 750.000 uit zijn/haar logeerkamer was verdwenen. Er werd aangifte van diefstal gedaan, maar de ring werd binnen een paar uur al teruggevonden in een stofzuigerzak. Per ongeluk opgezogen door een kamermeisje. Van iets crimineels zou geen sprake zijn geweest.

1 gedachte over “Mooi weer met kerst? * Immigratiewet tegen gehouden * Griep-epidemie in de regio Le Sud/Pace * Gratis restaurantgids * Champagne te duur * Leiders gewantrouwd * Migranten: 10% van al het werk * Belastingfraude Isabelle Adjani * Rosé de Provence uit de gratie * Peperdure ring in stofzuigerzak”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven