Weet wat je eet in Nice

wo 13 december 2023

Door Raoul Duchemin

Misschien geen slecht idee om juist in deze periode even in Nice rond te kijken, volgens Météo France is het er deze kerst mooi weer. ‘Hiver Côte d’Azur!’, de Britse en Russische adel wisten dat halverwege de 19e eeuw al en toen ging het vooral om het klimaat. Ze hielden zich verre van de de armoewijk die inmiddels is uitgegroeid tot zo ongeveer de voornaamste attractie van de stad en die nu Vieux Nice heet. Al hebben de Niçois zelf het in hun plaatselijk dialect over ‘Vila-Vielha’. Echt iedere toerist gaat daar Nice beleven.

Vieux Nice

Aanbeden ten tijde van droogte

Cours Saleya

Je begint Vieux Nice op de Cours Saleya, elke ochtend markt, maar op maandag antiek en brocante. Via authentieke straatjes als de Rue Droîte, de Rue de la Préfecture en de Rue Saint Augustin beland je op de Place Rosetti, het hart van de wijk. Daar staat de 17e eeuwse cathédrale Saint-Réparate, met zijn koepel met veelkleurige dakpannen, weelderige barokke kapellen en een sacristie van houtwerk uit de 18e eeuw. Er zijn relikwieën van de heilige Alexander, aanbeden ten tijde van droogte, dus dat komt tegenwoordig weer heel goed uit.

De ‘echte’ Niçoise keuken

Behalve een eigen dialect heeft Nice ook een eigen keuken. In Vieux Nice struikel je bijkans over de restaurantjes die de ‘echte’ cuisine Nissarde beloven. Of dat waargemaakt wordt? Als je een desbetreffende sticker ziet, is het oké, want die krijgt een restaurant pas na serieuze controle door inspecteurs van een association die streng toezicht houden op de klassiekers uit de Niçoise keuken, over de samenstelling en de bereiding ervan wordt natuurlijk permanent hartstochtelijk ruzie gemaakt.

5 Niçoise traditionals

Torta de bléa sucré

Op die menukaarten kom je vast en zeker 5 Niçcoise traditionals met soms vreemde namen tegen en dan kan het geen kwaad als je min of meer weet wat je te wachten staat.

Zo is socca een soort harige pannenkoek van kikkererwtenmeel, water en olijfolie. Zou destijds in Noord-Italië bedacht zijn. Pissaladière is een pizza-achtige uientaart met ansjovis op basis van broodmeel. Naar men zegt armeluisvoedsel uit de 14e eeuw. Je kunt ook kiezen voor een torta de bléa, dat is een taart van snijbiet, pijnboompitten, rozijnen en Parmezaanse kaas. Als dessert is de kaas vervangen door suiker. De salade Niçoise is opgebouwd uit tomaat, groene paprika, ui, knoflook, selderij, ansjovis en een hard gekookt ei. Maar zeker in Nice varieert iedere fundamentalist er lustig op. De pan bagnet tenslotte is feitelijk een hard broodje met salade Niçoise.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven