Het wordt kouder * Bevolkingsgroei regio Le Sud/PACA * Prijzige strijd tegen illegale immigratie * Gevangenissen overbevolkt * Rijbewijs op je 17e * ‘Ubershit’ in Marseille * ‘Rustige’ jaarwisseling * Geen steun ‘Dry January’ * Inflatie valt mee, roken duurder * Toerisme: record verwacht * Depardieu verdeelt regering * Ruzie in de familie Delon * Clio V wint

do 4 januari 2024

Categorieën:

Scherpe temperatuurdaling verwacht

Météo France voorspelt dat de tot nog toe aangename temperaturen (bovengemiddeld) dit weekeinde gaan dalen. Vrieskou ’s nachts in het arrière-pays en overdag iets van 10°C. In de Sud-Alpes wordt sneeuw verwacht.


Meer mensen in Le Sud/PACA

Op 1 januari 2021 woonden er volgens statistiekbureau Insee 5.127.810 mensen in de regio Le Sud/PACA. Dat komt neer op 7,8% van de Franse bevolking. Tussen 2015-2021 was er sprake van een bevolkingsgroei van 0,4%, op nationaal niveau 0,3%. In de Var (1.095.300 inwoners) was er sprake van 0,7% groei. In de Bouches-du-Rhône en de Alpes-Maritimes 0,3%


Hoofdpijndossier illegale immigratie

Le Cour des Comptes (Rekenkamer) heeft berekend dat de strijd tegen illegale immigratie jaarlijks € 1,8 miljard kost. Het opsluiten van illegalen in een centre de retention kost € 16.200 per persoon. Vorig jaar zijn 4.686 buitenlandse delinquenten het land uitgezet, een stijging van 30%.


Gevangenissen puilen uit

Op 1 december vorig jaar zaten er 75.677 mensen in Franse gevangenissen. Er is officieel maar plek voor 61.359 gedetineerden. In 2027 zouden er 15.000 plaatsen bij moeten zijn gekomen. In de huizen van bewaring (mensen in afwachting van hun proces of tot een korte celstraf veroordeelden) bedraagt de overbevolking 148,5%. Van de daar opgesloten personen is 3% vrouw en 0,8% minderjarig.


Permis de conduire vanaf 17 jaar

Sinds 1 januari kun je al vanaf je 17e examen doen voor een rijbewijs.


Marseille: drugs thuisbezorgd

Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) was in Marseille. Hij vertelde dat er vorig jaar in de stad 40 ‘verkooppunten’ van drugs zijn gesloten. Veel handelaren zijn inmiddels overgestapt op levering aan huis, een systeem dat ze Ubershit noemen. De minister wil er eind aan maken. De plaatselijke politie gelooft niet dat dat gaat lukken. Bij onderlinge oorlogen tussen drugsbendes vielen vorig jaar in Marseille (en omgeving) 49 doden.


‘Rustige’ jaarwisseling

Geen aanslagen waarvoor gevreesd werd rond de jaarwisseling. Wel 490 arrestaties (+ 11% ten opzichte van een jaar eerder) en 745 auto’s in brand gestoken, een min van 10%. Minister Darmanin (Binnenlandse Zaken) sprak van een succes: de inzet van 90.000 agenten en gendarmes heeft gewerkt. In de Var was het onrustig. Drieduizend bezoekers bij illegale rave-parties in Cannet-de-Maures en in Le Thoronet. Vlakbij de beroemde abdij daar werd de politie bekogeld, er raakten agenten gewond. In het toeristische Tourtour werd de kerstverlichting vernield.


Dry January: regering tegen

De regering heeft nee gezegd tegen een verzoek om steun van tientallen verslavingsexperts die pleitten voor een maand zonder alcohol. Lees de column van Peter Hooft.


Beperkte geldontwaarding

De inflatie kwam in 2023 uit op 3,7%, op jaarbasis. Maar de prijzen van eten en drinken kwamen een stuk hoger uit. Per 1 januari is roken opnieuw duurder gemaakt: per pakje sigaretten met 50 centimes tot € 1. Sigaretten zijn nu ongeveer twee keer zo duur als in Italië. Tabacs aan de grens met dat land eisen compensatie.


Recordjaar voor het toerisme?

De toeristenindustrie verwacht dat 2024 een recordjaar wordt. Behalve de Olympische Spelen zullen de 80e herdenking van D-Day en de heropening van de Notre Dame veel bezoekers trekken, hoopt men.


Affaire Depardieu: splijtzwam binnen de regering

De acteur Gérard Depardieu (75) is door een aantal jonge(re) actrices beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de filmsets. In een petitie namen veel andere collega’s het voor Depardieu op. Zo ook (min of meer) president Macron. Hij noemde de filmster een ‘immense acteur’ die Frankrijk trots heeft gemaakt en hij verwierp ‘une chasse à l’homme’. Maar Olivier Véran, de officiële woordvoerder van de regering liet weten dat hij geschokt is door wat hij allemaal gehoord en gelezen heeft over Depardieu.


Dispuut rond Alain Delon

Acteur Alain Delon (88) leeft nog, maar volgens zijn zoon Anthony niet lang meer. In de familie is er ruzie. Eerst over de rol van een gezelschapsdame die de filmster mentaal verwaarloosd zou hebben en nu tussen Anthony en zijn zus Anouchka die elkaar van van alles en nog wat beschuldigen en alle twee naar de rechter willen stappen.


De best verkochte auto’s

De Renault Clio V was vorig jaar de meest verkochte auto in Frankrijk. Op twee: Peugeot 208 en op drie Dacia Sandero. De rest van de top-10: Citroën C3, Peugeot 2008, Renault Captur, Peugeot 308, Tesla Model Y, Dacia Duster en Fiat 500.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven