Doe mij maar Ramatuelle!

di 9 januari 2024

Door Pauline Maarschalk

Ja natuurlijk, toen ik pas aan de Côte woonde, ging ik ook in Saint-Tropez kijken. Nog afgezien van de drukte viel het me eerlijk gezegd tegen. Je moet er geweest zijn, zeggen ze. Dat hoor je vaker over tourist-traps. Ondertussen weet ik dat je veel beter naar het nabijgelegen Ramatuelle kunt gaan. Bovenop een heuvel, heerlijk uitzicht over het schiereiland met vier kapen, stuk voor stuk wandelparadijzen, het 5 km lange Plage de Pampelonne met kristalhelder water en aan de andere kant het Massif des Maures. Ik bedoel, als je een zomerse vakantiebestemming zoekt aan de Côte d’Azur, Ramatuelle! Een prettig sympa dorp met 2.300 bevoorrechte inwoners en de perfecte uitvalsbasis voor dagtripjes in het Provençaalse achterland met zijn wijngaarden, kurkeiken en parasoldennen, of steden als Hyères, Cannes en zelfs Nice.

Gods Genade

De eerste kennismaking met Ramatuelle is meteen dik in orde. Smalle oude straatjes, volop terrasjes, een schitterende kerk uit de 16e eeuw. Naar me verteld werd woonden er ver voor het begin van de jaartelling al al mensen en de Romeinen waren er later al zo op hun gemak dat er een soort kleine kolonie stichtten. In de 9e eeuw ging het mis toen de Saracenen binnenvielen. Ze waren berucht als piraten, deze Moren, overgekomen uit Al-Andalus, het islamitische Spanje van de 9e eeuw. In Frankrijk werden ze Saracenen genoemd.

De bewoners van Ramatuelle en de Provence hebben vooral de herinnering aan de nachtmerrie overgehouden, zo beangstigend waren de Saraceense plundertochten en de slavenhandel die ze vanuit hun ministaatje dreven met de islamitische wereld. Maar tenminste één erfenis is positief: de plek die zij Rahmatu Allah noemden, oftewel Gods Genade.

Ramatuelle Village

Niet alleen het dorp Ramatuelle is op een bepaalde manier knus, er is de zee met tien stranden en dus die kapen, Gods Genade is zo gek bedacht nog niet. Gelukkig verjaagde Guillaume de Provence in 1056 de Saracenen.

Marché nocturne

Het mooiste dorpje van de Côte

Voor zover ik ze ondertussen bezocht heb, vind ik Ramatuelle het mooiste dorpje aan de Côte. Hoort zeker thuis op die lijst van Plus Beaux Villages en anders wel op een lijstje van behaaglijke dorpen. En Ramatuelle is dus ook nog eens uniek gelegen. Mijn suggestie is: vergeet van de zomer een vakantie in Saint-Tropez.  En als daar toch eventjes wilt flaneren, vanuit Ramatuelle ben je er in een mum van tijd.

Plage de l’Escalet met de Cap Taillat

Uit eten

  • Saveurs Sincères, Rue Georges Clemenceau
  • 1051, Chemin de Canniers, les Moulins, Plage de Pampelonne.
  • Cap 21 Les Murenes, Plage de Pampelonne.
  • Le Kikouiou, 1146 route de Bonne Terrasse

3 gedachten over “Doe mij maar Ramatuelle!”

  1. Bedankt voor dit mooie artikel, je krijgt zin om er eens een tijd te verblijven.
    Als wij eens vanuit de Gard een week Côte d’Azur boeken, wordt het in Ramatuelle.

  2. Aardig stukje hoor Pauline, maar jammer dat het net als al die les plus beaux villages die hun authentieke karakter totaal verloren hebben ook weer bijdraagt aan de vertoeristerisering en vooral: verboutiquerisering van mooie franse dorpjes. Ik hoop dat je mijn streek nooit zult ontdekken (en hoop stiekem dat Renée zelve, die haar woonplaats vast niet voor nix geheim houdt, dit leest).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven