Recept van de week: Rode bonensoep

wo 10 januari 2024

Ook bij ons is het koud en nat. Verdrietig weer. Dus tijd voor een pittige maaltijdsoep. Helpt ook bij verkoudheid. Het recept is voor 4 personen.

Haricots kwamen ergens in de zestiende eeuw vanuit Latijns Amerika naar Europa. En dan heb ik het niet over de dunne groene boontjes die we hier nog steeds haricots verts noemen, maar over de vele variëteiten aan witte, roze, rode, bruine en gespikkelde bonen die aan de overkant van de plas door een enorme diversiteit aan microklimaatjes zijn ontstaan. Paus Clément VII (geboren als Giulio di Giuliano de Medici) was één van de eersten die inzag dat die harde knikkers van overzee, die de ontdekker van Amerika – Columbus – meebracht, ook een belangrijke en gezonde aanvulling op de dagelijkse Europese voeding konden zijn. Hij gaf in 1528 een setje van de toen nog kostbare bonen aan de kweker Valeriano, die het lukte om ze in cultuur te brengen. In Frankrijk leerden we de bonen pas echt kennen toen Catharina de Medici (jawel, familie van de paus) hierheen kwam om met de toekomstige koning Charles II te trouwen, met in haar bagage een fraaie collectie ‘fagioli’. Die bruiloft op 20-11-1533 geldt sindsdien als de officiële introductie van de boon in Frankrijk.

Rauwe bonen moeten vooraf eerst zo’n 24 uur geweekt worden, in ruim water dat je en toe ververst, voor ze verwerkt kunnen worden. Ik ga voor makkelijk en kies voor blik; de smaak is er echt niet minder om. Het gedoe wel.

Ingrediënten

 • ¾ liter water
 • 1 blik van 300/400 gram haricots rouges (rode bonen, bruine mag ook)
 • 100 gram penne of grote macaroni
 • 1 grote wortel
 • 2 selderijstengels, met blad
 • 1 blik gepelde tomaten (250 gram uitlekgewicht)
 • 1 prei
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 groentebouillontablet
 • 1 theelepel oregano
 • snuf cayennepeper
 • olijfolie

Bereiding

Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen. Was de selderijstengels, snij een flink stuk van de onderkant af en snij de rest in smalle reepjes, snij het blad grof; hou een paar kleine blaadjes apart voor de garnering. Was (of schil) de wortel, haal kop en kont eraf en snij ’m in plakjes. Snij het groen en de onderkant van de prei, kerf met een mes de buitenkant van het overgebleven witte stuk over de lengte in en haal de buitenste 2 lagen eraf. Snij de rest in ringetjes. Laat de tomaten uitlekken in een vergiet, haal ze eruit en snij ze in stukken. Laat ook de bonen uitlekken in het vergiet, hou apart. Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en laat de ui erin glazig worden, af en toe omroeren. Knijp de knoflook er boven uit, doe de tomaten en de oregano erbij en roer alles nog even om. Voeg de wortel, de selderij en de prei toe en laat alles een kwartiertje op een klein pitje smoren met een deksel op de pan. Wel af en toe omroeren. Roer op het laatst de tomatenpuree er doorheen. Breng het water aan de kook en los er de groentebouillontablet in op, en doe de penne (of macaroni) erbij. Als het water met de pasta weer aan de kook komt, de bonen erbij doen, plus de uien/tomatenprut. Doe er wat cayennepeper bij en proef op smaak, eventueel nog wat peper toevoegen tot de soep lekker pittig is. Laat nog een minuut of tien zachtjes pruttelen op een klein pitje. Heet opdienen, elk bord versieren met een blaadje selderij en er bijvoorbeeld geroosterd boerenbrood bij geven.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven