‘Witgoed’ uit Châteauneuf-du-Pape

wo 10 januari 2024

Categorieën: ,

Door Raoul Duchemin

In het eeuwenoude wijngebied rond Châteauneuf-du-Pape blijft de productie van witte wijn tot tien à vijftien procent beperkt. Maar dan heb je ook wel wat speciaals onder de kurk. De vins blancs van de oudste ‘appellation’ van Frankrijk behoren tot de allerbeste. Zonde dat lang niet iedereen dat weet.

De Provence staat voor rosé, maar levert net zo goed – zij het in beperkte mate – ook rood en wit. Kwantiteit zegt niks, kwaliteit telt en liefhebbers weten dus dat witte wijn uit Cassis (Bouches-du-Rhône) een gedegen reputatie geniet. Maar rijker is de vin blanc uit Châteauneuf-du-Pape in de Vaucluse. Er wordt betrekkelijk weinig van gemaakt, iets van exclusieve klasse (meestal) gegarandeerd. Nee, niet goedkoop.

Het begon natuurlijk allemaal weer met een kerkvorst die wist dat wijn een godendrank is. Hebben we het over Paus Johannes XXII die tussen 1316 en 1333 een kasteel, of eigenlijk een fort, liet neerzetten in wat nu Châteauneuf-du-Pape heet. Een zomerresidentie voor de ‘pontifex maximus’ die in het in Avignon een beetje te druk vond. Of hij was getipt dat die vlakte van het Comtat vanwege het klimaat en de bodemgesteldheid weleens heel geschikt zou kunnen zijn voor de wijnbouw. Dat bleek te kloppen: 2.800 uur zon, enige bescherming tegen de Mistral. Maar nadat de katholieke kerk in 1377 weer naar Rome was verkast, duurde het tot de 19e eeuw voordat in Frankrijk het besef doordrong dat er daar aan die Rhône voortreffelijke wijn werd gemaakt. Terwijl er in kadasters uit de 17e eeuw al sprake is van wijnboerderijen. In de 20e eeuw ging het hard. Er werd een soort keurmerk ingevoerd, de Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) en in 1929 was Châteauneuf-du-Pape de eerste die de onderscheiding kreeg toegekend. Nu hebben ze daar ook de Europese AOP (Appellation d’ Origine Protégée).

Het nog tamelijk authentieke stadje met veel fonteinen ademt wijn, zou je kunnen zeggen. Dat komt doordat nogal wat châteaux en domaines er een cave (lees: proeflokaal) exploiteren. Soms met een heel sjieke uitstraling, soms moet je ergens achterom en anders gaat het om een kelder onder een appartementsgebouw.

Van het pauselijk buitenverblijf is overigens weinig meer over. Zwaar beschadigd tijdens de godsdienstoorlogen, in 1944 kapot gebombardeerd. Neem het iets omhooglopende straatje Rue Joseph Ducos (cafés en restaurantjes, schitterend uitzicht) en je komt er.

Waar?

Châteauneuf-du-Pape ligt zo’n drie km ten oosten van de Rhône en twaalf km ten noorden van Avignon. Er wonen ongeveer 2.500 mensen. Voor de lunch leg je bij voorkeur aan bij Le Verger des Papes, 2 Rue du Château, +33 (0)4 90 83 50 40, www.vergerdespapes.com. De AOC Châteauneuf-du-Pape is overigens ook toegekend aan wijngaarden in de gemeenten Bédarrides, Courthézon, Orange en Sorgues.

Welke druiven?

De witte wijn van Châteauneuf-du-Pape wordt in de meeste gevallen geassembleerd met grenache, cinsault, clairette, roussanne en bourboulenc.

De beste jaargangen

In aanmerking genomen dat je witte wijn uit Châteauneuf-du-Pape van drie tot maximaal vijftien jaar kunt bewaren: de beste millésimes zijn: 2012, 2019 en 2021. Je houdt de wijn in topconditie bij een temperatuur van elf tot dertien graden en een vochtigheidsgehalte van twaalf tot veertien procent.

Mets & vins

Gastronomen zijn het erover eens: de vin blanc uit Châteauneuf-du-Pape is de ideale tafelgenoot bij visgerechten, fruits de mer, wit vlees en vooral niet te vergeten de Japanse keuken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven