Recept van de week: Bietjescarpaccio met tomaat en chèvre

wo 17 januari 2024

Op de menukaarten in de restaurants en in kookprogramma’s op tv is er beslist sprake van een soort herontdekking van de bietjes, betterave in het Frans. Werd volgens mij een keertje tijd, je kunt er de lekkerste dingen mee doen en de biet is super gezond. In mijn Rotterdamse jeugd heetten bietjes ‘krootjes’ en ik herinner me de gestoofde bietjes die mijn moeder op tafel zette. Naar het schijnt is de term biet een Oud-Germaanse ontlening aan het Latijnse beta, maar als totaal alfa-mens vond ik krootjes altijd al heel lekker. Onzin natuurlijk. Ik las dat de Grieken in de Oudheid de bladeren van de biet in de tempel van Delphi offerden aan de zonnegod Apollo. Ze dachten dat de biet heilige eigenschappen had. In de middeleeuwen werden bietjes ingezet als medicijn tegen allerlei kwalen. Zo ongeveer vanaf de Renaissance werd de biet als voedsel gewaardeerd en in latere eeuwen promoveerde hij van een armeluisgroente tot de superfood van nu. Zelfs met dit simpele recept maak je er iets heel lekkers mee!

Ingrediënten

  • 2 gekookte bieten
  • 2 grote tomaten
  • 1 rolletje geitenkaas (bûche de chèvre)
  • 4 blaadjes verse basilicum
  • 1 theelepeltje pesto
  • notenolie
  • balsamicoazijn

Bereiding

Pel – indien nodig – de bieten, haal kop en kontje eraf en snij ze in dunne plakjes. Haal kop en kontje van de tomaten en snij ze eveneens in dunne plakjes. Doe hetzelfde met het rolletje geitenkaas; ook daar kop en kont vanaf halen en in dunne plakjes snijden. Snij de basilicumblaadjes in dunne reepjes. Verdeel eerst de plakjes biet over de borden, daarop de plakjes tomaat, en daar bovenop de plakjes geitenkaas. Smeer op elk plakje geitenkaas een dun laagje pesto. Bedruppel het geheel met notenolie, en daarna met balsamicoazijn. Garneer met de fijngesneden basilicum. Stukje stokbrood erbij, glaasje rosé, en heerlijk genieten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven