Vakantietip: ‘Le petit Saint-Tropez’

wo 17 januari 2024

Door Denise Baudet

Als de klimaatwetenschappers gelijk hebben, kan het misschien geen kwaad je voor te bereiden op weer een hete zomer.  En dan is het allicht een idee om een familievakantie te vieren aan de rand van een heerlijk meer. Nota bene om de hoek bij een betoverend natuurgebied!

Over de Gorges du Verdon raakt niemand ooit uitgepraat. Toch al gauw twee keer per jaar ga ik er een kijkje nemen. Top! Geldt ook voor het met voorsprong mooiste dorp van de Gorges: Bauduen. Maar zelfs hoogzomer is dit Varoise dorp een must see. als je in de buurt bent. En die kans is niet gering, want Bauduen is naar mijn idee eigenlijk een soort hoofdstad van het Lac de St. Croix, (het toeristisch super-attractieve stuwmeer ter hoogte van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence). Het meer dateert uit 1973, de toenmalige premier Georges Clemenceau opperde het idee al in 1908.

Het middeleeuwse en typisch Provençaalse Bauduen ligt op een heuvel en biedt een uniek uitzicht op het meer. Maar ik ben vooral gecharmeerd van de oude smalle straatjes, met hoogbejaarden huizen en hun deurtjes uit de Renaissance. Als het warm is, heb je er schaduw in het autoloze centrumpje.

Er wonen maar iets van 500 mensen permanent in Bauduen, maar de klasse van tweedehuisbezitters heeft het dorp allang ontdekt. Die mensen hebben het graag over ‘le petit Saint-Tropez’, als ze Bauduen bedoelen.

Lac de Sainte-Croix

Uiteindelijk draait alles om het meer. Zwemmen, nautische sporten, géén motorboten. Wie dat minder boeit, het dorp op zich dat deel uitmaakt van het Parc Naturel heeft genoeg te bieden. Loop in elk geval even binnen bij de Église Saint-Pierre et Saint-Paul, er is ook nog die resterende toren van het château dat verder een ruïne is. Maar daar gaat het niet om in Bauduen. De sfeer, die bloemrijke straatjes, dat uitzicht. En voor de liefhebbers zwemmen en varen.

Er zijn in Bauduen 8 campings, bijna allemaal vlakbij het meer. Kijk op: campingfrance.com

Uit eten:

Le Café du Midi, Rue Grande
La Terrasse, Rue des Jardins

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven