Vraag & Antwoord: DPE en taxe d’habitation

di 16 januari 2024

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: Klopt het dat onlangs het nodige is veranderd inzake de DPE en de taxe d’habitation?

Antwoord van de Frankrijk Advocaat: Om met de DPE te beginnen is het volgende veranderd: als de woning een energielabel F of G heeft, is de verkoper verplicht om nog een aanvullende audit te laten uitvoeren, waarin de diagnostiqueur aangeeft welke maatregelen getroffen dienen te worden om de woning een beter energielabel te laten verkrijgen. Bovendien is het niet meer toegestaan om de woning te verhuren bij een dergelijk slecht energielabel, omdat in een dergelijk geval verondersteld wordt dat de verhuurder een onbewoonbare woning aanbiedt.

Aangifte verplicht

Voor de taxe d’habitation is het sinds vorig jaar noodzakelijk dat iedereen met een woning in Frankrijk aangeeft hoe hij de woning gebruikt. Als het gebruik gaat om een tweede-huis-bewoning is er taxe d’habitation verschuldigd. Gaat het om het hoofdverblijf van de eigenaar, is geen taxe d’habitation meer verschuldigd.

Het is zo dat sommige gemeenten ‘misbruik’ maken van het feit dat er sprake is van een tweede woning (wellicht in de veronderstelling dat een eigenaar van een tweede woning wel onsterfelijk rijk moet zijn) en een relatief hoge aanslag opleggen. Doe bij de betreffende gemeente altijd navraag welke bedragen zij opleggen voor de taxe d’habitation.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven