Het weer knapt op * Politie gaat staken * Koopkracht op één * Nieuwe premier * Geschiedenis: weet niet * Affaire Delon

vr 12 januari 2024

Categorieën:

Vanaf maandag iets warmer

Ook bij ons in het zuiden was het van de week koud. Met regen, sneeuw en harde wind. Volgens Météo France lag de  temperatuur in heel Frankrijk 5 à 6 graden onder het langjarig gemiddelde. De weervoorspelling voor de komende week ziet er redelijk goed uit. Vanaf maandag voor de Provence en de Côte d’Azur zo’n 14 graden.


Proteststaking Police Nationale

Op 18 januari staakt de Police Nationale. Het gaat niet om loonsverhoging. Men protesteert tegen het besluit dat alle vrije- en vakantiedagen gedurende de Olympische Spelen in Parijs zijn ingetrokken.


Vooral de koopkracht telt

Een groot onderzoek van opiniepeilers in samenwerking met tv-zenders wijst uit dat de Fransen zich vooral zorgen maken over hun koopkracht. Voor 42% van de ondervraagden is dat hun grootste hoofdpijndossier. Gezondheid staat met 31% op twee en onveiligheid met 28% op drie. Het idee dat immigratie voor de Fransen het grootste probleem is, klopt niet: 24% vindt dat het allerbelangrijkste item.  Slechts 22% zegt dat het milieu hun voornaamste zorg is.


Vertrouwen in de nieuwe premier?

Gabriel Attal (34) is door president Macron aangewezen als de nieuwe premier. Attal was tot nu toe minister van Onderwijs. In die functie verbood hij de abaya (soort jurk die het hele lichaam behalve het hoofd, de voeten en de handen bedekt) op school en was hij voor experimenten met het schooluniform. In het onderwijsveld werd hij gewaardeerd. Een eerste peiling wijst uit dat 48% van de Fransen hem wel ziet zitten als premier. Hij heeft een nieuwe regering samengesteld, de belangrijkste ministers blijven op hun post. Wel meteen gedoe rond Rachida Dati, de nieuwe minister van Cultuur. Was burgemeester van een arrondissement in Parijs en lid van de oppositie-partij Les Républicains. Meteen na haar benoeming werd ze uit die partij gezet. Zie ook de column van Peter Hooft.


Zorgen over historische kennis

Een onderzoek wijst uit dat 16-tot-24-jarigen weinig van de geschiedenis weten. Zo heeft 50% van hen geen idee wanneer de Franse Revolutie begon. Wanneer viel de Berlijnse Muur? 40% weet het niet.  En 18% zou niet weten wat de Holocaust is, nooit van gehoord.


Alain Delon: voorpagina-nieuws

De ruzie in de familieclan van acteur Alain Delon (88) blijft het (overige) nieuws beheersen. Juridische steekspellen, zijn zoon Anthony (met zijn Nederlandse moeder Rosalie van Breemen) die alvast de dood van zijn vader aankondigde en die zijn zus Anouchka (ook half Nederlands) voor de rechter sleept, Frankrijk smult ervan. Het zou allemaal niet om de erfenis draaien. Het vermogen van de acteur wordt op € 300 miljoen geschat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven