Strandvakantie? Le Lavandou!

wo 17 januari 2024

Door Pauline Maarschalk

Ik ben dus van de zee en het strand en daarom ga ik naar Le Lavandou zodra ik de kans krijg. Want nergens anders vind je 12 (!) zandstranden op een rijtje, aan de voet van het Massif des Maures, zo ongeveer tussen Toulon en Saint-Tropez.

Een van de mooiste markten

Kwam er voor het eerst op een donderdagochtend toen ik meer te weten wilde komen over de Vlaamse impressionistische schilder, graficus en ontwerper Théo van Rysselberghe (1862-1926) en wiens villa in Le Lavandou nu een bezienswaardig centre d’art is. Ga er zeker even kijken. En ik had dus alle geluk van de wereld dat er die ochtend de wekelijkse Provençaalse markt was waarvan ik later hoorde dat die zo ongeveer de mooiste van het departement en misschien wel van de hele Provence is. En die middag lag ik dus meteen op La Grande Plage, een van dat dozijn die allemaal een eigen naam hebben. Eigenlijk vind ik ze even mooi en aantrekkelijk.

Jeu de boules onder de platanen

Ooit een typisch vissersdorpje

Ondertussen ben ik er al een paar terug geweest. ’t Schijnt zo’n typisch vissersdorpje te zijn geweest, maar daarvan is bijna niets meer over. Al zijn er nog wel wat hoogbejaarde huisjes en dan heb ik het niet over Le Château, een imposant gebouw uit 1881 dat nu het Office du Tourisme huisvest. Dus daar kom je vanzelf wel terecht. Want het stadje (iets van 6.000 inwoners) is tegenwoordig gewoon een super-toeristische badplaats met in de haven voornamelijk plezierjachten. Beach-freaks als ik gaan veel liever naar Le Lavandou dan naar Saint-Tropez waar je naar een zandstrand moet zoeken.

Sentier du Littoral

Wandelen, fietsen en varen

Valt er dan niks anders te beleven dan een beetje in de zon te bruinbakken? Jazeker! Er is een prachtig wandelpad van 6 km uitgezet, het Sentier Saint-François, dat naar het oude dorpje van Bormes leidt. Je kunt ook langs de zee lopen, het Sentier du Littoral, ongeveer 3 kilometer lang. Zoals er trouwens ook fietstrajecten zijn uitgezet.

Een paradijs voor duikers

Le Lavandou geldt – heb ik me laten vertellen – een paradijs voor duikers te zijn, maar dat is niks voor mij. Ik stap liever op een van de vele veerboten die je naar onder meer naar het Île de Porquerolles, de Îles du Levant of het Île de Port-Cros varen. Of naar Saint-Tropez als je daar zo nodig naartoe wilt.

Mocht je in een meditatieve bui raken, de Église Saint-Louis biedt alle mogelijkheden, maar zelf ga ik dan liever naar de kapel Saint-Clair, van de Notre Dame de l’ Annociation.

Op de stranden van Le Lavandou denk ik soms: wat heb ik het goed, waaraan heb ik het te danken? En dan ga ik vaak even naar die kapel.

Kies uit 12(!) campings. Kijk op: campingfrance.com


Uit eten

Auberge Provençale, 11 rue Patron Ravello.
La Cuisine de Nil, 37 avenue de Commandos d’ Afrique.
Arbre au Soleil, Zône commercial du Nouveau Port.
Le Café Cézanne, avenue du Général Georges Bouvet.
TamTam, 60 avenue du Général Georges Bouvet.
La Farigoulette, 1 avenue du capitaine Thorel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven