Kou: de regio ontsnapt * Fransen steeds ouder * Stagnatie huizenmarkt * Laag geboortecijfer * Toeristenbelasting Olympische Spelen  * Onderwijs-minister onder vuur * De populairste honden * Voetballer versus minister

vr 19 januari 2024

Categorieën:

Koning Winter ontziet Le Sud/PACA

Ellende in het noorden, zelfs hevige sneeuw in Parijs. Toestanden op weg. Maar bij ons in het zuid-oosten viel het allemaal best mee. Behalve in de hoog gelegen regionen niet of nauwelijks sneeuw. Volgens Météo France zijn de vooruitzichten niet ongunstig. De komende dag geen of amper neerslag, maar wel weer een optreden van de gevreesde mistral.


Levensverwachting: de Fransen houden vol

Volgens statistiekbureau Insee is de levensverwachting voor de Fransen verder toegenomen. Die voor vrouwen is nu 85,7 jaar, een plus van 0,7 jaar ten opzichte van twee jaar geleden. Mannen sterven eerder, maar hun levensverwachting is nu 80 jaar, een plus van 0,6 jaar.


Veel minder huizen verkocht

Volgens makelaarsorganisatie FNAIM (Fédération Nationale de l’Immobilier) zijn er vorig jaar in Frankrijk 22% minder bestaande huizen verkocht dan in 2022.


Heel laag geboortecijfer

Frankrijk telt nu 68,4 miljoen inwoners. Er zijn vorig jaar 678.000 baby’s geboren. Dat is 6,6% minder dan in 2022. En het laagste geboortecijfer sins de Tweede Wereldoorlog, met uitzondering van 1993 en 1994. Een enquête zou leren dat 70% van de Fransen niet meent dat migranten de demografische toekomst van Frankrijk veilig moeten stellen. Zie ook de column van Peter Hooft.


Parijs wil cashen

Het gemeentebestuur van Parijs heeft besloten de plaatselijke toeristenbelasting ten tijde van de Olympische Spelen deze zomer te verdriedubbelen.


Onderwijs-minister in de sores

Amélie Oudéa-Castera, minister van Onderwijs in de regering van de nieuwe premier Attal, was nog geen dag in functie of ze kreeg met felle kritiek te maken. Want ze heeft haar kinderen naar een conservatieve katholieke privé-school gestuurd, terwijl die eerder op een openbare school les kregen. Volgens de minister vielen er op die school bij gebrek aan leerkrachten teveel lessen uit, maar dat bleek niet te kloppen. Over die leugen heeft ze inmiddels haar excuses aangeboden. De directeur van die privé-school liet weten dat men zich in zijn instituut aan de leer van de kerk houdt, we kunnen niet anders vertellen dan de paus. Dus tegen het homo-huwelijk en abortus. De minister heeft gezegd dat ze pal staat voor het openbaar onderwijs.


Honden: de Australische herder pakt goud

Een onderzoekje zou uitwijzen dat de Australische herder de populairste hond in Frankrijk is. Op twee: de golden retriever en brons is er voor de Staffordshire bull terriër.


Karim Benzema tegen Gérald Darmanin 

De Franse international Karim Benzema (ex- Real Madrid, nu spelend in Saoedi-Arabië) heeft en klacht ingediend tegen minister Gérald Darmanin. Die heeft gezegd dat de voetballer een lien notoire (stevige relatie) met de Moslim Broederschap heeft. De speler ontkent dat en acht zich ten onrechte verdacht gemaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven