Recept van de week: Tussenweersalade

di 23 januari 2024

Tussenweer. Ik heb er geen andere term voor. Weer, dat net overal tussenin hangt: geen zon, geen regen, niet echt bewolkt maar wel bedekt, drukkend zonder warm te worden, grijs en weinig inspirerend. Niet voor een troostrijke winterpot, en niet voor een vrolijk zomergerecht. Een tussenhap dan maar? Yep! We zetten dat tussenweer gewoon buitenspel met een opbeurende allemansvriend ‘for all seasons’: een tussenweersalade. Kan bij de open haar én bij de barbecue. Als lunchgerecht én erbij, voor bij het avondeten. Ik heb er zelfs ooit iemand mee zien ontbijten, maar die had daarvoor een zware tussenavond gehad, zeg maar.

Ingrediënten

Voor de salade:

 • 4 stevige grote aardappelen, of 12 kleine (rattes bijvoorbeeld)
 • 200 gram haricots verts
 • 4 tomaten of 16 trostomaatjes
 • 4 hardgekookte eieren
 • 300 à 400 gram (uitlekgewicht) bliktonijn op olie
 • 1 uitje of 3 lente-uitjes
 • 1 eetlepel kappertjes op azijn
 • ½ bosje platte peterselie
 • ½ bosje bieslook
 • handje zwarte olijven (ontpit)
 • zout, peper uit de molen

Voor de vinaigrette:

 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels appelciderazijn
 • 1 theelepel mosterd
 • peper en zout

Bereiding

Schil en kook de aardappels, maar niet tot pap! Als je er een vork in prikt, moet het binnenste nog net te hard/ongaar aanvoelen. Giet ze af en laat in de pan afkoelen. Kook tegelijkertijd de haricots verts beetgaar, giet ze af en laat ook die in de pan afkoelen. Kook – ook tegelijkertijd – de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze in partjes. Pel en snipper de ui(tjes), snij de peterselie en de bieslook fijn. Verdeel de tomaten in vieren, haal het binnenwerk eruit en snij het vruchtvlees in blokjes. Of snij de kerstomaatjes in partjes. Ontpit (eventueel) de olijven, en snij ze in ringetjes. Giet de tonijn af en prak los met een vork. Vis de kappertjes uit hun potje/vocht. Meng in een ruime kom de olijfolie, de appelciderazijn, de mosterd en een flinke draai peper plus wat zout. Klop er een lobbige vinaigrette van. Snij de gekookte aardappels in grove brokken, snij de gare haricots in stukjes. Doe ze bij de vinaigrette in de kom en voeg er alle overige ingrediënten aan toe. Schep alles voorzichtig door elkaar; het moet geen stamppot worden. Wijn (rood, wit, rosé) naar keuze, afhankelijk van het tussenweer ter plekke.

2 gedachten over “Recept van de week: Tussenweersalade”

 1. Peter van Velthoven

  Hallo daar,

  Ik volg al jaren de website, maar kan vanaf eergister plots geen artikelen meer openen.
  Het lijkt er op dat ik abonnee zou moeten zijn.
  Is er iets veranderd of doe ik iets fout ?
  Wel erg jammer zo.

  Groetjes,
  Peter.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Dag Peter, dat heeft te maken met het feit dat Kijk, Zuid-Frankrijk! vanaf deze week werkt met sommige artikelen die alleen voor betalende abonnees te lezen zijn, maar dat zijn lang niet alle artikelen hoor. Als je al een abonnement hebt gekocht, laat me dat dan even weten, dan los ik het voor je op. Nog geen abonnee? Zie deze mail van Renée Vonk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven