Te warm? Dit zijn de mooiste dorpjes van de Hautes-Alpes

di 6 februari 2024

Door Rémi de Ridder

Vaak vergeten of nooit geweten, maar het departement Hautes-Alpes (05) maakt gewoon deel uit van de regio Le Sud/PACA. ’t Is daar wel héél anders dan aan de Côte d’Azur, maar daarom niet minder speciaal. De echt fanatieke wintersporters hoef je er weinig over te vertellen, maar zomerse vakantiegangers denken meestal niet in de eerste plaats aan de Hautes-Alpes. Jammer, zeker als je in aanmerking neemt dat er straks weer met een hete periode rekening wordt gehouden. Dus wie hittegolven vreest, overweeg de Hautes-Alpes. Met onder meer twee bijzondere dorpjes die prominent deel uitmaken van die lijst van Les Plus Beaux Villages de France.

Saint-Véran: (bijna) alles van hout

 

Om te beginnen eerst maar even over de trotst van de locals: ze wonen met z’n amper tweehonderden in het hoogstgelegen dorp van heel Frankrijk.: 2.420 meter. En middenin het unieke Parc Régional de Queyras, boven een riviervallei. Zoals nogal vaak in afgelegen gebieden hechten die mensen geloof aan een rare legende. Er zou sprake zijn geweest van een onaangename draak in de rotsen van de Vauclue, die af en toe tevoorschijn kwam en er dan lol in had ‘en route’ mens & dier te verscheuren. Op verzoek van de plaatselijke bevolking zou bisschop Veran de Cavaillon aan die terreur een eind hebben gemaakt.

Hoe dan ook, het dorp overleefde en heeft nu heel wat te bieden. Het eerste dat je er opvalt: er is echt heel veel van hout. Behalve oude houten huizen, vind je er ook houten fonteinen en houten broodovens die destijds door iedereen gebruikt mochten worden. Die huizen hebben veelal leien daken en zijn gebouwd van larikshout.Ook speciaal: veel oude (en ook wel nieuwe) huizen hebben een zonnewijzer. Geen wonder dat er vaak brand woedde. Er werd besloten (en dat is nog goed te zien) de commune in 5 delen op te splitsen, met voor elk een houten fontein plus een bluspomp. Economisch ging het prima. Een soort administratief centrum met een kopermijn, die je kunt bezoeken, de mandenmakerij en er werd veel gereedschap gemaakt. Allemaal te zien in het Musée du Soum.

Behalve van de unieke en authentieke sfeer (ondanks souvenirwinkeltjes) kun je er van de zomer onder meer terecht voor kajakken en er is zo’n via ferrata, aan een touw langs de rotsen. Voor wie durft. Er zijn in de nabije omgeving hotels, campings, gîtes. Zehebben er, zoals het zo’n dorp betaamt, een eigen speciale lekkernij: de tourtons de Champsaur, beignets, zoet of hartig.

Uit eten

  • L’Aigue Blache, 9 La Cala.
  • La Fougagno, Le Chaetelet.
  • La Marmotte, Les Fornannes.

www.saintveran.com


La Grave-la-Meije: magistraal bergdorp

 

La Grave ligt op de rechteroever van de Vallei de la Romanche, op de grens van de Isère en de Hautes-Alpes. Gedomineerd door het Massif de la Meije, dat bij het Massif des Ecrins hoort, met z’n top van 3.982 meter. En La Grave (500 inwoners, 1.450 meter hoogte) is ook uniek vanwege zijn ‘trabucs’, de smalle straatjes die het dorp onderling verbinden. Er zijn sporen van leven die teruggaan tot de oudheid, maar het dorp werd pas in de middeleeuwen belangrijk als administratief en commercieel centrum. De Notre Dame de l’Assomption dateert uit de 11e eeuw. Ik was er een keertje in de zomer. Dan kun je met een gletsjerkabelbaan van de Meije naar de Col des Ruillans en de Glacier de la Girose op zo’n 3.200 meter hoogte. Écht een vakantietip als er niks te skiën valt. Kan overigens ook te voet, maar dan moet je wel een halve alpinist zijn.

Schitterende vergezichten

La Grave, zo gering als het is, reken ik tot mijn favoriete bestemmingen, zeker als het ‘beneden’ weer knap warm is. En aan schitterende panorama’s geen gebrek. Je kunt er in het seizoen terecht voor een lunch in La Cabine, op 3.200 meter hoogte.
En als je dan weer in het dorp bent, denk je over je dag na als je langs het kerkhof loopt. Met simpele houten en metalen kruizen, de slachtoffers van de bergen.

Uit eten

  • Au Vieux Guide, ‘onder’ de Grand Chemin, +33 (0)4 76 79 90 75.
  • Restaurant Auberge Edelweiss, Rue du Grand chemin, +33 (0)4 76 79 90 93.

la-grave.com
Meer info: klik hier.
Voorproefje? Voor een filmpje: klik hier.

1 gedachte over “Te warm? Dit zijn de mooiste dorpjes van de Hautes-Alpes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven