Vraag & Antwoord: kapotte verwarming, verborgen gebrek?

di 6 februari 2024

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag: De verkoper van ons droomhuis in Frankrijk vertelt nu pas dat de verwarming definitief stuk is. Valt dat onder ‘verborgen gebreken’?

Antwoord van De Frankrijk Advocaat: Er is een compromis/promesse de vente getekend en de 10-dagen bedenktijd zijn verstreken. Thans geeft de verkoper aan dat de verwarming defect is en niet meer te repareren valt. De vraag die zich nu voordoet is in hoeverre dit gebrek door u als koper onderzocht diende te worden of in hoeverre de verkoper dit aan u had dienen mee te delen. In principe heeft een verkoper een mededelingsverplichting, maar heeft een koper ook een onderzoeksplicht. Indien het een oude woning betreft, met een verouderde verwarming had het misschien in uw lijn kunnen liggen om nader onderzoek te doen naar deze verouderde verwarming. Mocht de verkoper in de koopovereenkomst aan u hebben meegedeeld dat alles naar behoren werkt, dan blijft het gebrek voor rekening van de verkoper. Anderszins zou het gebrek aan u kunnen worden toegerekend, omdat, zo zal de verkoper stellen, het niet een verborgen gebrek was dat hij heeft gecamoufleerd, maar na onderzoek door u ontdekt had kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven