Uitstapje naar de Gard: Uzès!

wo 14 februari 2024

Door Rémi de Ridder

Duché d’Uzès –

Als je toch in de buurt bent, rij dan even van Avignon door naar Uzès in de Gard, min of meer om de hoek. Een prachtige stad met zo’n 9.500 inwoners waarvan het sublieme middeleeuwse karakter op het nippertje door twee ministers gered werd. En geloof me, Uzès is echt heel veel meer dan de toeristische Place aux Herbes.

Ik heb me laten vertellen dat de inwoners tot diep in de vorige eeuw amper belangstelling hadden voor hun erfgoed. Werd door de wijnboeren veelal afgedaan als ‘ouwe stenen’. Ze hadden veel meer oog voor hun oogst en het glooiende landschap. Pas toen de eerste toeristen langs kwamen, die vol bewondering door de smalle straatjes en stegen wandelden, ging hun een licht op: behalve aan druiven viel er ook te verdienen aan die ouwe stenen. Ze werden verder bijgepraat door de buitenlanders die er gingen wonen en hun loflied op dat goed bewaarde verleden aanhieven.

Tour Fenestrelle

Het decreet van André Malraux

‘Betonneren’ heette tot in de jaren zestig het recept dat tal van historische kernen noodlottig werd. Niet alleen in Frankrijk trouwens.  Het was de schrijver, verzetsstrijder en bij herhaling cultuur-minister André Malraux (1901-1976) die in 1962 verordonneerde in het naam het genoemde decreet dat ‘betonneren’ vervangen moest worden door ‘renoveren’. De bijbehorende staatssteun betekende de redding van Uzès. En Malraux was niet de enige ‘celeb’ die zich voor het behoud van het karakter van de stad inzette. De schrijver André Gide (1869-1951) ging er wonen en betekende zoveel voor Uzès dat er een quartier, een collège en een wandelpad naar hem zijn vernoemd.

Pont du Gard

Pont du Gard: toppunt van Romeinse genialiteit

Dat de stad een even rijk als verborgen verleden te bieden had bleek toen bij graafwerkzaamheden onder de voormalige gendarmerie twee mozaïeken uir de eerste eeuw voor Christus werden gevonden. Eén ervan verwijst naar de stichting van de stad, het toenmalige Ucetia. En behoorden zij niet, net als de rest van het Romeinse acquaduc dat via de Pont du Gard water tot in Nîmes voerde? Die beroemde en fantastische Pont du Gard van drie etages, een toppunt van Romeinse genialiteit, is nog steeds een geweldige toeristische trekpleister. Er zijn regelmatig grote evenementen, zoals dit jaar met pasen (31 maart-1april) het Festival des arts de la rue à la campagne.

Markt op de Place aux Herbes

Onder de middeleeuwse gewelven van de Place aux Herbes vind je tal van terrasjes en restaurants, het toeristische middelpunt. Op woensdag- en zaterdagochtend is rond en op dat plein een aantrekkelijke markt. Ook niet te missen: Les Pots d’Uzès, Rue Jacques 6 bis.  Een smalle gang voert naar een sprookjesachtige binnenplaats vol planten en schitterend aardewerk.

Pots d’Uzès

Uit eten

  • La Table d’Uzès, 18 rue du Docteur Blanchard (1 Michelin-ster).
  • La Bolée, 12 place Albert Ier.
  • Ma Cantine, 22 boulevard Gambetta.
  • Comptoir du 7, 7 boulevard Charles Guide.
  • Café Ernest, 28 boulevard Gambetta.
  • Les 80 Jours, 2 place Albert Ier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven