Gassin in de race!

do 22 februari 2024

Door Patrick de Graaf

Elke jaar kiezen de Franse tv-kijkers hun village préféré, hun favoriete dorp. Er is een soort regio-gebonden voorselectie, dit keer van 14 dorpen, en voor de regio Le Sud/PACA is de keus gevallen op Gassin (Var). Misschien niet heel verrassend, want Gassin staat al lang op de lijst van Les plus beaux villages de France, maar dat betekent wél dat ‘we’ kansrijk zijn. En het zal weer eens tijd worden dat de Fransen erkennen dat je voor de aantrekkelijkste dorpen toch echt bij ons in de regio moet wezen.

Smalste straatje ter wereld

Goed, Gassin dus. Moeten we het om te beginnen meteen maar even hebben over echt iets heel unieks: l’Adrouno, naar men beweert het aller smalste straatje ter wereld. Met een embonpoint maar liever niet aan beginnen? Die naam komt van andros (mens) en uno (een), er kan maar één mens tegelijk doorheen. Geeft niet, want voor een beetje wandelaar valt er genoeg te genieten.

Er speelt vanzelfsprekend een rijke geschiedenis die teruggaat tot vóór de Romeinse tijd. De Romeinen vestigden zich er zelf, Gassin was een startpunt voor kruistochten, de Moren waren er bezetters, verjaagd door de Tempeliers.

Fantastish uitzicht

Gassin met zo’n 3.000 inwoners ligt op een heuvel (200 meter) met een werkelijk superbe 360 graden uitzicht. Op de Golfe de Saint-Tropez, de Îles d’Or, het Massif des Maures, wijngaarden en bossen. Als de mistral ‘meewerkt’, zie je zelfs de besneeuwde toppen van de Alpen. Ga maar kijken vanaf het middeleeuwse terras, de Promenade Dei Barri. Je komt er vanzelf terecht, in dat doolhof van slingerende straatjes en steegjes dat Gassin typeert. Het ruikt er naar jasmijn en bougainvillea, je passeert vaak kleurrijke huizen met een heel verleden. Je hebt er de kerk uit de 16e euw met een monumentaal doopfont en loop vooral ook even door naar l’Hardy Dononain, uitverkoren als een van de meest opmerkelijke tuinen van Frankrijk.

Best new town of Europe

Er is nog iets dat Gassin uniek maakt. Min of onder het dorp vind je een nieuw Gassin, destijds uitgeroepen tot the best new town of Europe. Dat zal wel, maar ik voel me toch meer op m’n gemak in het originele Gassin, met z’n terrasjes en restaurantjes.

Je stem uitbrengen ten gunste van Gassin? Kijk op de site van France Televisions of bel 3245.  Wees wel gewaarschuwd: als het dorp zegeviert, wordt het er wel (veel) drukker! Terwijl het juist een oase van rust is, zo vlak naast Saint-Tropez.

De Provençaalse markt: woensdag-, donderdag- en zondagochtend.

Uit eten:

  • La Verdoyante, 866 chemin de Coste Brigade.
  • Bello Visto, Place Dei Barri.
  • Aux Vieux Gassin, Place Dei Barri.
  • Villa Belrose, Boulevard des Crêtes.

In de buurt overnachten

Voor meer logeeradresjes kijk je op de Chambres d’Hôtes Wijzer …

1 gedachte over “Gassin in de race!”

  1. Schitterend dorp inderdaad..de eerste keer dat ik er kwam, samen met mn man Peter, was ik op slag verkocht..daarboven, onder de bomen, aan het muurtje, met dat uitzicht…ik wou nooit meer weg…
    Ben er nog wel vaak geweest..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven