Vraag & Antwoord: van woonhuis naar schuur

do 29 februari 2024

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
frankrijkadvocaat.nl

Door de Frankrijk Advocaat

Vraag van Ina van Wensveen: We hebben het aangrenzende (vervallen) huisje gekocht en willen dit als (werk)schuur en garage gaan gebruiken. Wat moet er geregeld worden voor bijvoorbeeld de taxe d’habitation, de taxe foncière, en andere zaken?

Antwoord van De Frankrijk Advocaat: Als u een (vervallen) woonhuis koopt en dit wilt renoveren, is dat altijd mogelijk; daarvoor hoeft u geen bouwvergunning aan te vragen. In dat geval dient u het object weer terug te bouwen in de oorspronkelijke staat.

Mocht u van plan zijn om een oorspronkelijk woonhuis om te bouwen naar een schuur of garage, kan dit inhouden dat het object een andere bestemming krijgt. In dat geval zal (waarschijnlijk) een bouwvergunning nodig zijn en dient u een bestemmingswijziging aan te vragen bij de gemeente. Dit kan ook gevolgen hebben voor de taxe d’habitation, omdat de woning wordt onttrokken aan het woningbestand. Dit alles zal met de gemeente opgepakt dienen te worden om een en ander voor elkaar te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven