Recept van de week: Runderbiefreepjes op z’n Italiaans

wo 13 maart 2024

Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.

Ketjap! In de Italiaanse keuken! Het moet niet gekker worden, was het eerste dat ik dacht toen ik dit receptje tegenkwam. Maar dat is natuurlijk onzin. Waarom zou ketjap voorbehouden zijn aan de ‘Hollandse’ keuken? Blijkbaar heeft de smaakmakende sojasaus – die hier in Frankrijk allang in de schappen van de supermarkten prijkt – intussen ook Italië bereikt. Ongetwijfeld middels globetrottende Nederlanders, die nu eenmaal overal ter wereld opduiken en hun sporen nalaten. En ik moet zeggen, niet verkeerd in dit geval. Sterker nog, ik heb zelfs een potje sambal (natuurlijk zelf gemaakt) op tafel gezet voor de liefhebbers van extra pittig. Maar er wel een lekkere fles mollige Barolo naast gezet. ’t Blijft wel Italiaans hè, dus van ons bij om de hoek in Zuid-Frankrijk.

Ingrediënten

 • 400 gram biefstuk
 • 250 gram sugar snaps (of hariots verts)
 • 1 stronkje broccoli
 • handje sesamzaadjes
 • 1 uitje
 • 3 tenen knoflook
 • 1-2 eetlepels balsamico-azijn
 • 1-2 eetlepel(s) zoete ketjap
 • olijfolie
 • zonnebloemolie
 • peper uit de molen, eventueel zout

Bereiding

Pel en snipper het uitje, pel de knoflooktenen en snij ze in dunne plakjes. Verdeel de broccoli in kleine roosjes, gooi de dikke steel niet weg, maar bewaar ‘m voor een ander gerecht. Kom ik later nog op terug. Breng in een ruime pan water aan de kook en gooi de broccoliroosjes erin. Voeg er na een minuut of twee de sugar snaps aantoe. Bij gebruik van haricots verts is het precies andersom: eerst de bonen (in stukjes), dan pas de broccoli. Laat de groenten tot beetgaar koken (zo’n vijf minuten), doe ze in een vergiet en laat uitlekken. Snij intussen de biefstuk in dunne plakjes, daarna in reepjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een ruime koekenpan en bak de biefreepjes er snel in aan; ze moeten aan alle kanten dichtgeschroeid zijn. Draai het vuur laag, giet de balsamico-azijn en de ketjap erbij en laat alles zo’n vijf minuten sudderen tot de jus is ingekookt. Strooi de sesamzaadjes erover, meng even door elkaar en draai het vuur uit. Zet een wok (of een andere ruime koekenpan) op het vuur en verhit er een scheut olijfolie in. Bak er snel het uitje in aan, laat de knoflook op het laatst even meebakken. Doe de groenten erbij en laat die op hoog vuur een minuutje of twee meebakken. Voeg het vlees plus de vleesjus toe, laat nog even onder af en toe omscheppen meebakken tot alles goed warm is. Serveer meteen. Lekker met rijst, pasta of gewoon stokbrood. Plus een stevig glas rood.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven