Venasque: de kersen van het oudste heiligdom

ma 11 maart 2024

Categorieën: , ,

Door Patrick de Graaf

Venasque is een van die ‘plus beaux villages de France’ die je gewoonweg niet mag missen. Je zou het kunnen omschrijven als een middeleeuwse kersentuin want veel, zo niet alles, draait om de kers, met het eigen kwaliteitslabel ‘cerise des Monts de Venasque’. Ook AOC-tafeldruiven ‘Muscat de Ventoux’ zijn trouwens niet te versmaden. Venasque is niet alleen maar een prachtig en authentiek bergdorpje. Het is ook de naamgever van het gebied Comtat Venaissin.

In de 4e eeuw voor Christus kwamen de Meminiens via de Méditerranée vanuit centraal Europa naar dit gebied en stichtten er hun hoofdstad Carpentras, die een strategische handelsstad werd. Dat trok Grieken en Romeinen aan, die allemaal hun sporen achterlieten.

Het oudste heiligdom

Met de verspreiding van het christendom kwam er een eerste bisschop in Carpentras, in 266 na Christus. Tussen de 5e en 9e eeuw was er nogal wat onrust in de stad en de opeenvolgende bisschoppen hadden de gewoonte om de conflicten te ontvluchten en uit te wijken naar Venasque. Zo ontstond het begrip Comtat Venaissin.

Venasque zelf ligt op een rotsuitloper van de Gorges de la Nesque, telt 1.100 inwoners en 11 km verder ben je in Carpentras. Het dorp biedt een panoramisch uitzicht over de vlakte van de Vaucluse met wijngaarden en kersenboomgaarden, plus een prachtige kijk op Mont Ventoux. Steile straatjes met middeleeuwse huizen, vaak van goudgele stenen. Overblijfselen van torens en vestingmuren, maar de voorname kerk Notre Dame is er nog in volle glorie, mét de voor-romaanse doopkapel, het oudste heiligdom van de Vaucluse! Ook de gevel van het 17e eeuwse gasthuis staat nog steeds fier overeind.

Overweeg 2 juni

Een speciale dag om Venasque te bezoeken, is allicht 2 juni. Dan wordt het jaarlijkse Fête de la cerise gevierd. Met proeverijen van kersen en andere regionale producten, muziek, animaties, ook en vooral voor kinderen.

En dan heb je ook nog de Rallye de Venasque, een auto-evenement over zo’n 300 km in de omgeving van het dorpje, dit jaar alweer de 34e editie.

Intussen dan maar een virtueel toertje door het dorp zelf. Klik hier voor het filmpje.

Meer info via het Office de Tourisme Ventoux Provence: klik hier.

Uit eten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven