Noodweer-weekeinde * Zonnig Grasse * Recht op abortus in  grondwet * Woede over affiche Olympische Spelen * Politieke dubbelfuncties * De ‘Zwarte Zaterdagen’ van 2024 * Marseile ’narcoville’  * Proef met digitaal nieuw paspoort regelen * Brandweer-baarden verboden

vr 8 maart 2024

Categorieën:

Tweede weekeinde met noodweer

Météo France kondigt voor de departementen Alpes-Maritimes en Var een weekeinde met heel slecht weer aan. De storm Monica gaat huishouden, hevige regen en veel sneeuw in de hoger gelegen gebieden, risico op overstromingen. Van vrijdag t/m maandag regen. In het voorbije weekeinde was het wat het weer betreft ook al goed mis in ons deel van Frankrijk. In de Var trad de rivier de Nartuby buiten zijn oevers. Er wordt nu nog meer onheil gevreesd. De ‘koninginnerit’ van de etappekoers Parijs-Nice die morgen (zaterdag) in Auron (Alpes-Maritimes) zou finishen, is voor de zekerheid ingekort en de aankomst zal niet in Auron zijn, maar in La Madone-d’Utelle, ook Alpes-Maritimes.


De meeste zon in Grasse

Grasse (Alpes-Maritimes, ruim 50.000 inwoners) heeft er een nieuwe titel bij. Behalve als ‘parfumstad’ is Grasse nu ook erkend als de stad met de meeste zonuren van Frankrijk. Het zou gaan om gemiddeld 285,5 uren zon per maand.


Abortus in de grondwet

Nadat het Congres, een gezamenlijke vergadering van de Assemblée Nationale en de Senaat, daartoe met overgrote meerderheid besloten had, heeft president Macron het recht op abortus (IVG: intervention volontaire de grossesse) via zijn handtekening in de grondwet gezet. Minder dan een halve eeuw geleden was abortus in Frankrijk nog verboden.


Affiche-rel Olympische Spelen

Deze week is het officiële affiche van de Olympische Spelen Parijs 2024 onthuld. Ontworpen door de Parijse grafische kunstenaar Ugo Gattoni. Zijn affiche, een artistieke verbeelding van Parijs, leidde meteen tot woedende reacties. Want het kruis op de Dôme des Invalides heeft hij vervangen door een pijl. En misschien erger nog: nergens is de Franse vlag te bekennen. Lees ook de column van Peter Hooft. Nog meer Olympische opwinding: justitie doet nu onderzoek naar het reisje van Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, die op Tahiti een kijkje ging nemen waar het onderdeel surfen van de Parijse Spelen wordt afgewerkt. Ze bleef 3 weken weg, bracht geen bezoek aan het gebied waar gesurfd gaat worden, maar maakte er een vakantie van. Ze wordt nu beschuldigd van misbruik van overheidsgeld. Ondertussen heeft de vakbond CGF opgeroepen tot een ambtenarenstaking tijdens de Spelen.


Toch dubbelfuncties voor politici? 

Vijf jaar geleden werd het cumul des mandats (opeenstapeling van politieke functies) verboden. Je mocht niet meer én burgemeester of regionaal bestuurder én parlementslid in Parijs zijn. Een opiniepeiling zou nu uitwijzen dat 57% van de Fransen vindt dat zoiets juist wel moet kunnen. Het idee is dat zulke dubbelfuncties ervoor zorgen dat er in Parijs beter geluisterd wordt naar wat er in La France profonde (letterlijk: diep Frankrijk) speelt. Je had destijds Alain Juppé, die tegelijkertijd burgemeester van Bordeaux én minister van Buitenlandse Zaken was.


Vakantieplannen? Dit zijn de ‘Zwarte Zaterdagen”

Verkeersinformatiedienst Bison Futé  (bison-fute.gouv.fr) heeft uitgezocht op welke data van de zomer het vakantie-fileverkeer weer helemaal vastloopt, de beruchte Zwarte Zaterdagen. Het gaat om 27 juli, 3 augustus en 17 augustus. Allicht iets om rekening mee te houden bij vakantieplannen. De dienst waarschuwt overigens ook voor extreme drukte op de (snel)wegen op zondag 12 mei.


Narcoville Marseille

Een speciale onderzoekscommissie van Senatoren heeft vastgesteld dat Marseille, de 2e stad van Frankrijk, tot een narcoville verworden is en dat er een asymetrische oorlog woedt tussen de staat en drugsbendes. Vorig jaar vielen er in die oorlog 49 doden.


Digitaal je paspoort vernieuwen

Frankrijk neemt in het streven naar minder bureaucratie een proef met het digital vernieuwen van paspoorten. Vooralsnog krijgen alleen Fransen die in Canada of Portugal wonen de kans hun paspoort langs digitale weg te vernieuwen. De organisatie NIHB (Nederlanders in het buitenland) wil dat zoiets ook mogelijk wordt voor Nederlanders in Frankrijk. Die moeten nu (meestal) naar de ambassade in Parijs.


Baarden brandharen?

In Saint-Etienne zijn 7 brandweerlieden geschorst omdat ze weigeren hun baard af te scheren. Zo’n baard zou de afdichting van hun maskers in de weg zitten, met het risico op het inademen van giftige dampen. De pompiers weigeren vooralsnog hun gezichtsbeharing af te scheren en hun advocaat wijst op een beschikking van de regering in Parijs dat brandweerbaarden zijn toegestaan, mits netjes bijgehouden en geknipt. Het Tribunal Administratif in Lyon heeft de pompiers die tegen hun schorsing bezwaar aantekenden, in het ongelijk gesteld. Er volgt hoger beroep, de brandweerlieden zitten voorlopig zonder inkomen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven