Noodweer kost mensenlevens * Wie is de baas in Marseille? * Wetsvoorstel euthanasie * RN tegen steun Oekraïne * Rel rond zangeres * Sticker minder op de voorruit * Vroege aardbeien * Geld voor ‘OliMoli’

vr 15 maart 2024

Categorieën:


Noodweer in Zuid-Frankrijk: 7 doden

De storm Monica die vorig weekend huishield in Zuid-Frankrijk en die met hevige regen gepaard ging, heeft 7 mensen het leven gekost, onder wie 3 Belgen. Ze kwamen om in het departement Gard toen ze met hun auto van een brug gespoeld werden. Het dodental in dat departement liep op tot 6. In de Ardèche kwam ook iemand als gevolg van het noodweer om het leven. In het departement Alpes-Maritimes kwamen 4.500 huishoudens zonder stroom te zitten, in de Var ruim 500. Daar traden 3 rivieren buiten hun oevers en werden tal van wegen afgesloten.


Marseille: drugsbendes aan de macht?

Een enquête leert dat volgens 56% van de Fransen de drugsbendes in Marseille – de 2e stad van Frankrijk – de macht hebben overgenomen. De autoriteiten meldden van de week de arrestatie van de vermoedelijke drugsbaron Félix Bingui (33) die vanuit Marokko leiding zou hebben gegeven aan de bende Yoda. Die concurreert op de drugsmarkt in de stad met de ‘organisatie’ DZ Mafia.


Wetsvoorstel euthanasie

Zoals hij als presidentskandidaat al aankondigde heeft Emmanuel Macron een wetsvoorstel ingediend dat euthanasie mogelijk moet maken. Als dat aangenomen wordt, zullen er strenge voorwaarden gelden. In het voorstel is geen sprake van euthanasie, maar van aide à mourir, stervenshulp. Het voorstel is omstreden. Volgens sommige parlementsleden zijn de voorwaarden veel te streng, anderen menen dat stervenshulp gewoon verboden moet blijven.


‘Oekraïne moet winnen’

Tijdens een op tv uitgezonden persconferentie heeft president Macron nogmaals herhaald dat het ook voor Frankrijk en de Fransen van het grootste belang is dat Oekraïne de oorlog van Rusland wint. Anders, aldus de president, zal ook het leven van de Fransen veranderen. Rassemblement National (RN, de partij van Marine Le Pen, die volgens de peilingen de verkiezingen voor het Europees Parlement gaat winnen) is tegen (nog) meer steun aan Oekraïne.


Olympische Spelen: wie zingt?

Alweer een Affaire rond de Olympische Spelen Parijs 2024: wie gaat er zingen bij de openingsceremonie? President Macron heeft de in Mali geboren Aya Nahamura aangewezen, onder meer op Spotify nu de  meest beluisterde Franse zangeres. De bedoeling is dat een chanson van Edith Piaf gaat zingen. Een peiling wijst uit dat 69% van de Fransen het geen goed idee vinden. Aya zou de Franse cultuur niet representeren. Voorstanders verwijten tegenstanders racisme. Lees ook de column van Peter Hooft.


Eén sticker minder op de voorruit

Op de voorruit van Franse auto’s vind je twee stickers. Eentje ten bewijze dat de wagen door de contrôle technique (APK-keuring) is gekomen en eentje die laat zien dat de auto verzekerd is. Die assurantie-sticker is vanaf nu niet langer verplicht. Een ‘groene kaart’ op zak of op je telefoon is voortaan voldoende.


Vroege aardbeien in de Hérault

Door de klimaatverandering liggen de geliefde aardbeien uit het departement Hérault nu al in de winkels. Twee weken eerder dan vorig jaar. In de voorbije jaren waren de aardbeien ook al steeds vroeger rijp.


Lotto-geld voor de molen in Bargemon

De 18e-eeuwse olijfoliemolen in Bargemon (Var) die ter plaatse in de wandeling OliMoli wordt genoemd, kan gerestaureerd worden dankzij € 250.000 van de Lotto Fondation Patrimone. Bovendien heeft ‘Brussel’ € 10.500 overgemaakt en er wordt nog een bijdrage verwacht van de Regio Le Sud/PACA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven