War on drugs * Macron uit de gratie * Frankrijk weggezakt * Etnische statistieken * Steeds meer betalingen met bankpas * Beef Bar Monaco verovert de wereld * De duurste straat van Frankrijk *  Frankrijk minder gelukkig * Ook Michel Sardou ‘Varois’

do 21 maart 2024

Categorieën:

Anti-drugsgeweld: opération place nette

President Macron bracht met twee ministers een verrassingsbezoek aan Marseille en sprak er met bewoners van het meest door geweld van drugsbendes getroffen quartier. Hij kondigde voor 10 steden een opération place nette (ongeveer schoon schip maken) aan. Gedurende zes maanden maximale politie-inzet om burgers in hun wijken te beschermen tegen het gweld dat gepaard gaat met oorlogen tussen drugsbendes. We zullen winnen, verzekerde de president. Voorafgaand aan zijn bezoek waren in Marseille al tientallen arrestaties verricht. Het probleem speelt niet alleen in de 2e stad van Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook in Lyon en Dijon.


Nog minder vertrouwen in Macron

Volgens een opiniepeiling is 72% van de Fransen ontevreden over hun president. Een dieptepunt dat vooral te masken heeft met zijn (herhaalde) uitspraak dat hij niet uitsluit dat er grondtroepen naar Oekraïne gestuurd moeten worden. Zijn premier ministre Attal doet het in de peilingen beter: 45% vindt dat hij het goed doet.


Etnisch profileren

Een onderzoek zou uitwijzen dat 53% van de Fransen vindt dat ethisch profileren oké is in het kader van misdaadbestrijding.


Meeste betalingen met je bankpas

Inmiddels zes van de tien betalingen in Frankrijk gaan via een bankpas, carte bancaire. Maar afrekenen in contanten of per cheque blijven voorlopig nog gewoon.


Gastronomische verovering vanuit Monaco

Een aantal jaren geleden opende de Beef Bar zijn deuren in Monaco. In het vorstendom het enige restaurant met 100% Monegaskische roots. Zoals de naam al aangeeft: vlees. Ondertussen heeft het merk Beef Bar 40 vestigingen, verspreid over alle continenten, behalve Australië. In het najaar opent er in Londen bij wijze van proef een ‘vegetarische’ Beef Bar.


Duur: dorpse kalmte in Parijs

De qua huisvesting duurste straat van Frankrijk is de Rue Furstemberg in Quartier Saint-Germain (6e arrondissement) in Parijs. De aantrekkingskracht zit ’m erin dat je er in hartje Parijs iets van bijna dorpse kalmte vindt. Naar men zegt.


Frankrijk minder gelukkig

Volgens een ranglijst van de Verenigde Naties die over de meest gelukkige landen gaat, is Frankrijk van de 21e naar de 27e plaats teruggezakt. En dat binnen één jaar. Op die lijst staatNederland als 6e genoteerd en België als 16e. Abonnees lezen ook de column van Peter Hooft.


Michel Sardou kiest de Var

Michel Sardou (77), wie kent ’m niet van het chanson Les Lacs du Connemara, heeft zich definitief in een résidence millionaire in Bormes-les-Mimosas (Var) gevestigd. Hij woonde altijd in Normandië, met veel ruimte voor zijn paarden. Maar het land waarop die dieren mochten rondlopen, werd verkocht. En het regent steeds vaker en heftiger in die regio. Dus de keus voor de Var lag voor de hand. Aldus de zanger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven