Flitsgesprek: Jurgen Wondergem

do 28 maart 2024

Categorieën: ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen over hun keus voor Zuid-Frankrijk.

Even voorstellen
Jurgen Wondergem, getrouwd met Ilona sinds 1986. Ik kom oorspronkelijk uit Doetinchem en Ilona uit Huis ter heide. We hebben elkaar in 1982 op de Hotelschool Den Haag ontmoet en hebben samen de nodige avonturen beleefd. We zijn sinds we elkaar kennen 34 keer verhuisd van Nederland naar New York, San Francisco; Pals Springs, kort retour naar Nederland, een eerste maal naar Zuid-Frankrijk, wederom naar Nederland en via België naar de Elzas. We hebben voor hotelketens gewerkt (Ilona voor Marriott en ik voor Hilton International) in New York en eigen restaurants gehad in San Francisco en Rancho Mirage (Palm Springs). Na een korte uitstap als regionaal marketingmanager (voor de landen Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden/Scandinavië, USA, Canada en Japan) belanden voor de eerste maal in het zuid Franse.

Sinds wanneer in Zuid-Frankrijk?
Voor het eerst in 192 streken we neer in Théoule-sur-Mer om een hotel-résidence te openen. Eerst als adjunct-directeur maar al snel als directeur. Ilona was werkzaam op het privéstrand op de beroemde pointe d’Aiguille. Later heeft ze een restaurantje geopend in Théoule, Café Lona. Na 3 jaar kriebelde het weer ondanks dat we genoten in Théoule en de omgeving. We werden mede-eigenaren van het kleinste 5-sterren hotel in Nederland; de Arendshoeve in Bergambacht met 2 restaurants en een heuse korenmolen. Na 7 jaar won de ambitie het weer van het verstand en begonnen we aan de bouw, inrichting en opening van het Palace Hotel in Noordwijk. Na 3 intensieve jaren volgde er wederom een eigen restaurant, ditmaal in Harmelen. Vervolgens werd de weg naar Zuid-Frankrijk uitgestippeld, via Lanaken in België en Mittelbergheim in de Elzas om in 2012 definitief terug te keren naar ons geliefde stekje.

Ooit spijt gehad?
Hoe is het mogelijk om ooit spijt te hebben om het privilege te hebben om in ‘onze’ streek te mogen wonen (en in ons geval) werken. Na alle omzwervingen wisten we; dit is thuis. Van spijt is geen sprake. We zijn dankbaar en genieten iedere dag van het voorecht om hier te mogen wonen.

Waarom Zuid-Frankrijk?
Het zaadje werd gepland in 1992. Zuid-Frankrijk is uiterst internationaal met een levendige economie. En dan hebben we nog niet eens over de mogelijkheid vandaag te golfen, morgen te varen en overmorgen te skiën. Allemaal binnen minder dan 2 uur rijden. In de Elzas runden we een geweldige golf Resort; Le Kempferhof net onder Strasbourg. De Elzas is een fantastische streek waar we hebben genoten. Maar wie slaat er een aanbod af om in Mougins te werken en in die omgeving te leven? Wij dus niet. En dat is dus alweer meer dan 12 jaar geleden.

Wat is de grootste charme van Zuid-Frankrijk?
Het aanbod van cultuur, natuur, het klimaat en de internationale samenstelling van de bevolking in zowel de 06 als de 83. Wij voelen ons bijzonder vereerd en dankbaar als we ’s ochtends opstaan en vanaf ons terras neerkijken op Théoule, de Middellandse Zee, de Iles de Lérins, Cannes en de (in de winter) besneeuwde toppen van de Alpen. En dan is er nog de ‘joie de vivre’ die we eigenlijk per direct overnamen van de Fransen, althans op onze vrije dagen. Genieten van goede gesprekken, lekker eten, heerlijke wijnen uit de Provence en dat allemaal meestal onder de zon.‘Il n’y a rien de mieux!’

‘Ingeburgerd’?
Als we langs de Côte vliegen terug naar Nice dan voelt dat als thuiskomen. Hoe leuk we Nederland ook vinden, Théoule is ons stekkie. Uiteraard zijn we druk met Royal Mougins Golf Resort en dat helpt de taal onder de knie te krijgen en als het ware sneller in te burgeren. Hoewel ook wij na 18 jaren Frankrijk-ervaring nog wel eens verbaasd worden over de regeltjes en de hiërarchie.

Contact met andere Nederlanders?
Volledig inburgeren is een utopie maar omdat wij beiden werkzaam zijn (Royal Mougins Golf Resort) hebben we een grote kennissenkring. De vriendenkring bestaat uit een paar Fransen (sommige contacten gaan terug tot 1992) hetgeen we zeer koesteren. Het petekind van Ilona is een Française. En uiteraard enkele aan de Côte d’Azur wonende Nederlanders. Ook hier gaan sommige vriendschappen terug tot 1992. En zoals de meeste Nederlanders die hier wonen verandert ons huis in het seizoen in een drukke B&B met vrienden en familie. Een zwembad, de zee en een boot hebben een bepaalde aantrekkingskracht. Wel vertel ik Nederlanders met dromen over een huis in Zuid-Frankrijk dat ze niet moeten verwachten dat ze binnen de kortste keren opgenomen worden in de lokale jeu de boules club en pastis drinken met de ouderen van het dorp.

Tips voor vakantiegangers
Benut de maanden mei, juni en september om ons regio te ontdekken. Sla daarbij het achterland niet over. De ‘glitter & glamour’ van Cannes, etc. is fascinerend maar de natuur en rust in het achterland is inspirerend.

Favoriete stad van de Côte d’Azur?
Mijn favoriete stad aan de Côte is een dorp; Théoule-sur-Mer. Dicht bij Cannes maar zonder de bling bling. Nog echte een dorp met charme en de prachtige Esterel. Prima strandjes en ‘gelukkig’ met een parkeerprobleem; het is druk genoeg. Wij bekijken het allemaal rustig en met een grote glimlach vanaf ons terras.

Ooit terug naar Nederland?
Nee. We hebben een vakantiehuis in de Gers (tussen Toulouse en Biarritz) juist omdat het contrast tussen een leven aan de immer bruisende Côte en de volledig in rust gekeerde Gers niet groter zijn kan. Onze oude dag gaan we dan ook tussen die twee oorden verbrengen. Nederland is fantastisch en een weekendje Amsterdam slaan we niet af maar thuis is thuis. Ook onze twee honden; Bianca geadopteerd vanuit Sicilië en Bonzo hier uit de SPA Mougins willen hier niet meer weg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven