Gourdon: adembenemend balkon boven de Méditerrannée

wo 10 april 2024

Door Ellen van Linschoten

(klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

Oorspronkelijk gebouwd als een arendsnest op een rots om zich te kunnen verdedigen tegen de aanvallen van de Saracenen, die van de 8e tot en met de 10e eeuw hun uiterste best deden om deze fraaie vesting in handen te krijgen. Maar als er nou één dorpje tot ‘les plus beaux villages de France’ gerekend mag worden, dan is het Gourdon. Op een hoge rots (760 meter) boven de rivier Le Loup gelegen, 400 inwoners, uitzicht tot aan de Méditerranée, met adembenemende vergezichten van Nice en Cap Ferrat tot aan Saint-Tropez en het Massif des Maures, met er tussenin Antibes, Cannes, Les Iles de Lérins en het Massif de l’Estérel.
Intussen is er wel weer even ‘modern’ gedoe. Een projectontwikkelaar kreeg vergunning voor de bouw van 12 super-sjieke villa’s die het dorpsgezicht ernstig zouden kunnen verstoren. De dorpsbewoners zeggen nee. Dat zou zomaar weer opnieuw ‘oorlog’ kunnen betekenen.

Koningin Victoria kwam langs
En dat terwijl het hier toch zo goed toeven is. In de luwte van de fortificatie ontstond een dorp, waarin we kunnen ronddwalen in een wirwar aan kronkelende straatjes, oude gerestaureerde huizen kunnen bewonderen, de Romaanse kerk St. Vincent binnen kunnen wandelen, tal van winkeltjes kunnen bezoeken. Met aan de rand van het dorp de Tour/Place Victoria, vernoemd naar de koningin Victoria die hier in 1891 zelf even langs kwam. Vanwege de strategische ligging kent Gourdon vooral een militaire geschiedenis die tot ver in de middeleeuwen teruggaat. Het dorp speelde een hoofdrol in de godsdienstoorlogen, de Romaanse kerk uit de 12e eeuw heeft die overleefd. Er is ook nog het kasteel met de door André Lenôtre ontworpen tuin, de befaamde tuinarchitect die ook Versailles ontwierp.

Genieten van lavendelvelden
Stukje lopen? Le chemin du Paradis! Begin 20e eeuw was er nog geen serieuze weg van Gourdon naar het naastgelegen Pont-du-Loup. Je moest per ezel van het ene dorp naar het andere. Tegenwoordig is het een perfecte wandelroute.
Neem vooral ook een kijkje bij de watervallen Le Saut du Loup bij de Gorges du Loup; een schitterend uitkijkpunt en een adembenemende ervaring.
Ben je er in juni/juli, dan kun je genieten van de lavendelvelden. Die van La Source parfumée bieden rondleidingen, met tuinman.

Uit eten:
Le Vieux Four, Rue Basse, +33(0)4 93 09 68 60.
Les Grands Hommes, Rue Armand Fallièrs, +33()4) 93 77 66 21.

Meer info: www.gourdon06.fr

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven