Recept van de week: Snelle Franse biefstukjes

ma 20 mei 2024

Door Raoul Duchemin

Ik krijg weleens vertegenwoordigers van een nieuwe generatie over de vloer die zich verbazen over mijn voorraadje alcoholische flessen. Moet ik ze eerst verzekeren dat ik niet aan de drank ben, al zeg ik nooit nee tegen een glas (of twee) lekkere wijn. Daarna geef ik een beknopte cursus: behalve opdrinken kun je met serieuze Franse drank ook echt goed koken. Armagnac, cognac, zelfs pastis. Ik word dan vol ongeloof aangekeken. En dan laat ik ze graag even zien dat ik toch gelijk heb en dat het allemaal helemaal niet lang hoeft te duren. Mijn indruk is dat jongeren liever niet lang in de keuken willen staan. Maar dat hoeft dus niet als je toch iets van de Franse keuken wilt beleven.

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten

 • 4 kalfsbiefstukjes of ossenhaasbiefstukjes
 • 40 gram rozijnen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 50 gram boter
 • zout, vers gemalen witte peper
 • ¼ liter water
 • 3 eetlepels cognac of armagnac
 • wat geraspte citroenschil
 • ½ dl bouillon (kant-en-klaar, of tablet opgelost in water)

Bereiding

Breng in een kleine pan het water aan de kook, voeg de rozijnen toe en laat zachtjes 5 minuten wellen op laag vuur. Laat de rozijnen uitlekken in een zeef. Bestrooi de biefstukjes met peper en zout en druk even aan. Laat de oven warm worden op de laagste stand. Verhit de olijfolie en een klontje boter in de koekenpan en bak het vlees 2 tot 3 minuten aan elke kant; dik vlees iets langer. Leg de biefstukjes op de rand van een groot bord met brede rand, zodat de sappen naar beneden lopen. Zet weg in de voorverwarmde oven. Giet het bakvet uit de pan (gooi het weg) en doe de rozijnen erin, samen met de drie eetlepels cognac of armagnac, en het citroenraspsel. Laat op laag vuur de aanbaksels in de pan oplossen in de drank, door voorzichtig te roeren. Voeg de bouillon toe en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg beetje bij beetje, onder voorzichtig roeren, de resterende boter toe, zodat een mooie gebonden saus ontstaat. Eventueel op smaak brengen met wat zout. Verdeel het vlees over voorverwarmde borden en giet de warme saus eroverheen. Direct opdienen.

1 gedachte over “Recept van de week: Snelle Franse biefstukjes”

 1. Marijke Jamieson

  Dat ga ik proberen! Als 77 jarige zou ik toch inmiddels een biefstukje moeten kunnen bakken! Maar het blijft een lastig zaakje! Dank voor deze tip!
  Marijke Jamieson

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven