Dansen met lichtgevende feetjes

ma 3 juni 2024

Categorieën: ,

Micheline Van Hautem, www.michelinemusic.com, Chanteuse & Domaine La Cigogne
Vence, Côte d’Azur.

Wij maaien niet in april, niet in mei en dit jaar zeker niet alvorens het zaterdag 15 juni is. Want dan hebben we ons jaarlijks Vuurvliegjesfeest hier in onze tuin in Vence, met een live concert van Micheline en Nico, lekker eten en we gaan dansen met die lichtgevende feetjes die uit ons bos verschijnen. Ze leggen hun eitjes in het hoge gras en we willen elk potentieel lichtje, dus kom vooral meevieren, iedereen is welkom.

Ze maken ook muziek, wist je dat? Ze klapperen zo snel met hun vleugels dat ze een toon op hoge frequentie produceren. Een toon dat ze trouwens zelf niet kunnen horen, maar de vleermuizen wel. En daarmee blijven die op afstand.

‘Hoe komt dat ze precies hier en nu rondvliegen?’ vroeg onze oudste zoon aan me? Eerlijk gezegd moest ik ’m het antwoord schuldig blijven maar vriend google kon me vertellen dat ze enkel te vinden zijn waar de lucht heel zuiver is en ze houden van vochtige bermen, tuinen en bossen. Dus bij ons zitten ze goed hier in het Middellandse Zeegebied rond Nice.

La Fête de Lucioles

Eind mei geeft ook de juiste temperatuur dat de larven zich ontpoppen en vuurvliegjes worden: één centimeter groot, en ze leven maar één à twee weken. Dus ook het juiste moment om ‘La Fête des Lucioles’ te houden. Het is al de 11de keer dat iedereen welkom is op ons domein om te feesten tot het donker is. Dat doen we met Micheline die zingt met meester chansonnier Nico Knapper; met lekkere gerechten -iedereen brengt iets mee om te delen- en we vragen een kleine bijdrage van 25€ voor de muziek. Het dessert is een surprise van Chef LeChat want Micheline en Willem-Hein hebben iets te vieren. Een we dat cadeautje ophebben, gaan alle lichten uit en vermengen we onze vreugde met die van de magisch knipperende wezentjes die met hun buiklichtjes met elkaar communiceren. Het is een prachtig zicht, we volgen de onderonsjes in Morse-code van de vuurvliegjes. Je kan ze ook makkelijk in je handpalm houden die dan verlicht wordt. Ze houden van het donker dus geen nachtlantaarns bij ons op de straat. Breng je zaklamp mee om je weg terug naar huis te vinden!

In steeds kleinere gebieden

De vervuiling doet geen goed aan het vuurvliegjesbestand, ook de lichten in steden en dorpen verdrijven hen naar leven in steeds kleinere gebieden. Dus het is best wel een feestje waard dat deze lichtgevende insectjes uit ons bos komen vliegen en elkaar begroeten op ons terrein. En dan zien wij elkaar ook weer eens, het worden vast verlichtende gesprekken omringd door de vuurvliegjes.

Wees welkom op zaterdag 15 juni in het bos van La Sine in Vence voor ons ‘Fête des Lucioles’.

Alle info & reserveren: www.michelinemusic.com/lucioles

1 gedachte over “Dansen met lichtgevende feetjes”

  1. Micheline Van Hautem

    Ze dansen in onze tuin, kom meedansen, mooie mensen – alle info over ons Vuurvliegjesfeest op michelinemusic.com/lucioles

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven