Flitsgesprek: Maarten van Vlokhoven

di 4 juni 2024

Categorieën: ,

In deze rubriek vertellen Nederlanders en Vlamingen waarom ze voor Zuid-Frankrijk hebben gekozen.

Even voorstellen …

Maarten van Vlokhoven. Ik ben op 8 maart 1952 in Breda geboren. Ik heb Nederlands recht, notariaat en fiscaal recht gestudeerd. Ik ben tot mijn pensioen directeur eigenaar geweest van Hof Groep Accountants en Fiscaal Juristen gevestigd in Waalwijk en Breda. Na de verkoop ervan ben ik geëmigreerd naar Frankrijk. Mijn partner en latere echtgenote had een huis met 3,5 ha grond in de Bourgogne. 

Hoelang in Frankrijk?

Van 2016 elk weekend en vanaf 2019 permanent. In datzelfde jaar zijn we getrouwd. In de covidperiode zijn we verhuisd naar Zuid-Frankrijk, Nans-les-Pins met onze 2 honden (Briards). Hoewel we de Bourgogne prachtig vonden, was het weer daar bijna hetzelfde als in Nederland. We zagen tijdens het weerbericht op de kaart van Frankrijk dat er steeds een half maantje in het Zuiden mooi weer had. Dat ligt in het gebied van Marseille tot aan Nice. We hebben toen een klein tweede huis gekocht in Nans-les-Pins, een leuk Provençaals dorp op een uur afstand van Marseille. Later zijn de twee huizen verkocht en hebben we een ander huis gekocht dat meer comfort biedt, in hetzelfde dorp. 

Ooit spijt gehad van je keuze? 

Nee geen spijt. Maar er is wel een aantal zaken waar we aan moesten wennen. Allereerst de winkelsluiting in ons gebied tijdens de lunchpauzes en op zondag. Dat is overigens niet zo in Marseille en Aix-en-Provence. Daarnaast moesten we erg wennen dat de nieuwsberichten grotendeels over Frankrijk gaan en dat daardoor, naar onze mening, de Fransen slecht worden geïnformeerd over hoe het in andere landen gaat. Waarschijnlijk zijn de Fransen daaromn snel ontevreden. Ze klagen over de hoge belastingen (als wij dan zeggen dat die in Nederland veel hoger zijn, worden we met ongeloof bekeken) en staken als ze het ergens niet mee eens zijn of een hoger loon willen. De vakbonden en werkgevers staan met de ruggen tegen elkaar. Zo wordt de komende Olympische Spelen misbruikt om te staken voor hoger loon. 

Ook hebben we moeten wennen aan het gedrag van de meeste Fransen (vrouwen én mannen) op de weg. Ze zijn sterk met zichzelf bezig. Ze halen in wanneer het eigenlijk niet kan. Ze houden zich niet graag aan de maximumsnelheid. De meeste Fransen zijn zeer individualistisch. Toen we nog een Nederlands kenteken op onze auto hadden waren ze nog agressiever. Dat individualisme brengt ook met zich dat je niet snel een Frans echtpaar als vriend hebt. Dat lukt wel met de Fransen die in het buitenland gewoond en gewerkt hebben.

Waarom voor Zuid Frankrijk gekozen? 

Mijn vader en moeder spraken goed Frans. Ze hadden een bevriend echtpaar in Orange, waar we in mijn jeugd regelmatig naar toegingen. Onze gastheer was net een Spanjaard en was heel geestig. En dat tref je in het Zuiden veel aan. De mensen zijn vrolijker (ook vanwege de zon) dan in het midden en noorden. Ze zijn mediterraan en genieten van de zon, de wijn en het lekkere eten.

Wat is de grootste charme van Zuid Frankrijk? 

De prachtige natuur, we wandelen met de honden door de mooiste bossen en genieten van de verre uitzichten. En ook de cultuur. We bezoeken regelmatig Aix-en-Provence, een prachtige stad met Romeinse historie en dan gaan we bijvoorbeeld naar Hotel de Caumont in het centrum. Daar zijn prachtige schilderijen-tentoonstellingen. Ook Marseille is erg interessant, maar het is verstandig om bepaalde wijken te vermijden.

Ben je ingeburgerd? 

Ik denk het wel. We spreken goed Frans. Met name mijn echtgenote, die lerares Frans was in Nederland. We lezen Franse kranten en tijdschriften. We hebben goede contacten met onze Franse buren. We betalen belasting in Frankrijk. We kijken naar de Franse tv-zenders en luisteren naar de Franse radio. Met name Culture is erg interessant. 

Contact met andere Nederlanders? 

Zeker! We zijn lid van twee Nederlandse clubs. Van de ANM (Association Néerlandaise du Midi) en van DNC (De Nederlandse Club Côte d’Azur). Ik ben ook lid geworden van ANM’s Fotoclubje, de cultuurclub en de tuinclub. We hebben daar leuke mensen ontmoet, waarvan een aantal onze vrienden is geworden. 

Tips voor vakantiegangers?

Jazeker. Probeer als je iets wil kopen Frans te spreken. Je krijgt zo beter contact met de mensen die je helpen. En vermijd de Côte d’Azur in de zomer. Dan is het veel te druk. 

Favoriete stad aan de Côte d’Azur?

Er zijn veel mooie steden, maar ik denk dat ik Nice en vooral de oude stad het mooist vind. 

Ooit terug naar Nederland? 

Ik denk het niet. Hier is de zon en een heerlijk klimaat. Er zijn prima gezondheidsvoorzieningen. Ook zijn er weinig files (buiten de zomerperiode) en er is ruimte om te leven en te genieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven