Peter Hooft: Russisch geintje in Parijs

vr 7 juni 2024

Categorieën: , ,

Door Peter Hooft

Voor abonnees …


Moest er eerst wel om lachen toen ik het op tv zag: 5 lijkkisten, gedrapeerd met de Franse tricolore, aan de voet van de Eiffeltoren. Ach, die Fransen, dacht ik. We krijgen ingepeperd dat we onder het allerhoogste dreigingsniveau leven, dat van alles en nog wat zwaar bewaakt wordt. En dan is het blijkbaar toch geen probleem om 5 doodkisten in het hartje van la capitale neer te vleien. Gelukkig geen idee hoeveel tijd je nodig hebt om zo’n cercueil uit een bestelwagentje te takelen, maar ik schat dat de livreur (bezorger) toch wel wat minuten bezig is geweest. Zaten de bediendes van de ongetwijfeld talloze bewakingscamera’s te snurken? Of gewoon aan de pastis? Dat wordt nog wat met de beveiliging van de Olympische Spelen. Daarom was ik gauw uitlachen over dat incident. Waarvan gezegd wordt dat het een geintje van de Russen is. Onze president Macron heeft als eerste de mogelijkheid geopperd grondtroepen naar Oekraine te sturen en het idee is dat Poetin met die kisten even wilde laten zien wat de consequenties zouden zijn. Ik weet het niet hoor, maar ik heb bij die Poetin nooit enig komisch talent verondersteld.

La Gloire de la France

Zoals hier wel vaker neergepend vind ik Frankrijk en de Fransen lastig te snappen. Vandaag (donderdag) de herdenking van 80 jaar D-Day in Normandië, de president ontvangt zo ongeveer de halve wereld aan internationaal vermaarden. Ook en vooral in het kader van La Gloire de la France. Waarmee je tot in de kleinste dorpjes goed mee voor de dag kunt komen. Maar bij die invasie op Ohama Beach kwamen amper Fransen uit zee opgedoken. Wat is die Gloire dan? De Revolutie? Het bevrijdende denken van wat filosofen, de onbetwiste klasse van schilders en boekenschrijvers? in meer recente tijden beperkt de glorie van dit land zich tot de Citroën DS. Nou, oké, doe ik de TGV er nog bij.

Macron gaat verliezen

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen zondag deed de president ook een lang tv-interview, ik heb geboeid gekeken. Ook en vooral omdat hij bij voorbaat van machtsmisbruik werd beschuldigd. Zoveel attentie op de Franse zenders? En de concurrentie dan? De president bereed z’n stokpaardjes: Vive l’Europe en alle steun voor Zelensky. Volgens alle peilingen gaat Macron zondag zwaar verliezen van mevrouw Le Pen. En als dat zo is, wil een meerderheid van de Fransen nieuwe parlementsverkiezingen. Zal wel niet gebeuren en eerst die Spelen maar. De enige niet zo Olympische sport waarin de Fransen op goud kunnen vertrouwen is staken.

In mijn omgeving wordt er ondertussen wel op gerekend dat we het EK voetbal winnen. Als ik ook daar een vraagteken bij plaats, word ik weer als étranger weggezet. Een aspect van Frankrijk is volgens mij nationalisme.

Toeristen spreken geen Frans

Valt goed mee te leven. Maar je moet wel een beetje op je woorden passen. Mijn ervaring is dat Fransen overdreven lange tenen hebben als je een kritische noot kraakt. Geeft verder niet, En de meeste toeristen die nu weer jubelend het land overspoelen, spreken toch geen Frans. Misschien maar beter ook, voorkomt ruzie en gedoe. Hier in het zuiden is alweer (of eindelijk) knap warm. Op het café-terras vroeg een toerist om een glas rosé met een ijsklontje. Zelfs dat ervaren mijn dorpsgenoten als een belediging. Van de Provençaalse wijncultuur. Fris ja, extra koud absoluut niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven