Vraag & Antwoord: erfenisbelasting ontwijken via schenkingen

do 6 juni 2024

Sietze Jan Dijkstra is advocaat en notarieel jurist.
Contact: Zuid-Hollandlaan 7, 2596 AL Den Haag, +31 (0)70 240 08 75
frankrijkadvocaat.nl

 

Door De Frankrijk Advocaat

Vraag: Kan ik de erfenisbelasting ontwijken via schenkingen aan (klein)kinderen?

Antwoord van de Frakrijk Advocaat: Het is inderdaad juist dat er iedere 15 jaar een groot bedrag geschonken kan worden aan (klein)kinderen en dat je zodoende een huis van € 500.000 vrij van rechten zou kunnen overdragen aan je toekomstige erfgenamen. Er zit echter wel een addertje onder het gras.

Er bestaat namelijk geen verdrag tussen Nederland en Frankrijk ter voorkoming van dubbele erf- of schenkbelasting, zodat in principe de erfenis of schenking dubbel is belast.
Als Nederlanders zijn geëmigreerd naar Frankrijk, dan worden zij nog als Nederlands ingezetenen beschouwd voor zover zij het thuisland nog niet 10 jaren voorafgaand aan de schenking of overlijden metterwoon hebben verlaten. Dit is de zogenaamde woonplaatsfictie als bedoeld in artikel 4 van de Successiewet (SW).

Denk aan blote eigendom

Mochten Nederlanders wél langer dan 10 jaar in Frankrijk wonen, dan kan Nederland niet meer heffen en in dat geval zou je zelfs nog kunnen denken aan een schenking van het zogenaamd blote eigendom. Dan houd je zelf als schenker het vruchtgebruik dat een bepaalde waarde heeft, afhankelijk van de leeftijd van de vruchtgebruiker. Op die manier hoef je niet het hele bedrag te schenken, omdat er, bij overlijden van de vruchtgebruiker, geen rechten meer verschuldigd zijn. Zodoende krijg je voor een deel van de waarde de gehele waarde in bezit.

De staffel van de waarde van het vruchtgebruik is als volgt:

  • Vruchtgebruiker ouder dan of 91 jaar oud, waarde vruchtgebruik 10% en waarde blote eigendom 90%
  • Vruchtgebruiker tussen 81 en 90 jaar oud, waarde vruchtgebruik 20% en blote eigendom 80%.
  • Vruchtgebruiker tussen 71 en 80, vruchtgebruik 30% blote eigendom 70% enzovoort.
  • Iedere 10 jaar dat de vruchtgebruiker jonger is, stijgt de waarde van het vruchtgebruik met 10% en daalt de waarde van de blote eigendom.

Stel dus dat een schenker 64 jaar oud is, dan is de waarde van het vruchtgebruik 40% en hoeft hij slechts 60% van de volle waarde te schenken.

Met één schenking klaar

Stel, de waarde van de woning bedraagt € 500.000, dan hoeft er maar 60% daarvan (oftewel slechts € 300.000) geschonken te worden. Heb je drie kinderen, ben je met één schenking aan ieder kind klaar.

Zoals gemeld, dit in alleen mogelijk voor zover de schenker Nederland langer dan 10 jaar heeft verlaten en al die tijd in Frankrijk heeft gewoond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven