Drie pareltjes in het arrière-pays

di 4 juni 2024

Categorieën: , , ,

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

Ons besluit staat vast: we hebben nood aan stilte. Na het raadplegen van de landkaart van de Var is onze keuze snel gemaakt. We leren Le Castellet, Saint-Mandrier en Évenos kennen.

Saint-Mandrier

De rit naar Saint-Mandrier zadelt de vrouwelijke stem van Waze met overuren op. Het schiereiland aan de overkant van Toulon bereiken, doe je pas nadat je minstens 50 rondpunten getrotseerd hebt zonder de juiste afslag te missen. Het dorpje zelf bevindt zich in een uithoek van het schiereiland. Een taxiboot brengt de stadsmensen die de drukte willen ontluchten in nauwelijks 20 minuten naar het dorpje dat zorgeloze rust uitademt. Het schiereiland kan je best ontdekken door je wandeling te beginnen aan de plage Sainte-Asile en dan de sentier littoral te volgen. Zoals meestal is dit geen strandwandeling: klimmen, dalen en steile trappen overwinnen is de boodschap. Het is voortdurend genieten van de wisselende landschappen. De militaire domeinen palmen een groot gebied in en dwingen je regelmatig landinwaarts te trekken in een grote boog rond het strand. De kalme zee en de ontluikende bloemenpracht spelen de hoofdrol in dit onophoudelijke schouwspel. De terugtocht verloopt al even gemoedelijk en eindigt in een woonwijk waar vakantieverblijven de plak zwaaien.

Évenos

Piepklein bergdorpje

Évenos is een piepklein, afgelegen, middeleeuws bergdorpje dat vooral door zijn ligging een bezoekje waard is. Langs de ruïnes van het Middeleeuwse kasteel bereik je de uithoek van het dorp met zicht op de Middellandse Zee en de eilandjes Embiez en Le Petit et Grand Gaou. Zowel in Évenos als Sainte-Anne-d’Évenos, de startplaats van onze wandeling waar La Fête de la Pivoine (pioenroos) plaatsvindt, liggen de restaurants dun gezaaid: picknick meenemen is het devies. Het Fort du Pipaudon, dat boven de omgeving uittorent, is een militair domein en niet te bezoeken.

Le Castellet

Lusteloze toeristen in rustige straatjes

Le Castellet is een van dorpjes in de Var dat tot het selecte kransje van Les Plus Beaux Villages de la France behoort. Dat Le Castellet niet alleen bij de F1-fans een belletje doet rinkelen omwille van zijn racecircuit, maar ook bij het bredere publiek bekend geraakt als charmant dorpje in het achterland van kuststeden als Sanary en Bandol, hebben we met onze eigen ogen kunnen vaststellen. We lieten ons verleiden om als lusteloze toeristen door de rustige straatjes te kuieren. Talrijke kunstgalerijen, prullariawinkeltjes en culinaire standjes doen hun best om de aandacht van de toerist in te palmen. Er worden kosten nog moeite gespaard om de straatjes en pleinen proper te houden. De onvermijdelike restaurants zijn er eveneens, maar zeker niet in overvloed. Wij gaan ons geluk proeven in La Farigoule en hebben ons dat zeker niet beklaagd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven