Recept van de week: Geitenkaaspakketjes

di 4 juni 2024

Door Raoul Duchemin

Fan van geitenkaas ontdekte ik alweer wat jaren geleden in de Vaucluse de lekkerste ooit: de geitenkaas uit Banon. Heel bijzonder dorpje, met, geloof ik, de grootste boekwinkel van heel Frankrijk. Of dat nog zo is, weet ik niet. Wat die kaasje zo bijzonder maakt? Melk van twee Provençaalse geitenrassen de Rove en de Alpine, 5 à 10 dagen rijpen, dan in alcohol gedrenkt, in kastanjebladeren verpakt en dan 12 dagen na-rijpen in het donker. Een heel traject, maar dan heb je ook wat.

Kastanjebladeren heb ik zelden of nooit op voorraad. Ik vroeg me af of ik met een minder bijzonder geitenkaasje via een vrij simpele route misschien toch een heel klein beetje in de buurt van die Baon (sinds 2003 al een AOC, Appellation d’ Origine Contrôlée) zou kunnen komen. Nee, niet dus. Maar ik durf het bijgaande toch te publiceren. Per saldo, volgens mij, een geitenkaasje plus. Maar oordeel zelf. Dit recept is bedoeld voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 8 verse druivenbladeren (indien niet verkrijgbaar: 16 grote spinaziebladeren)
  • klosje keukentouw
  • 4 kersverse, zachte geitenkaasjes
  • tijm, of rozemarijn, of oregano (eventueel gedroogd)
  • handje fijngehakte walnoten
  • versgemalen witte peper
  • frambozenazijn
  • vloeibare honing
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding

Was de druivenbladeren en sla ze droog in de slacentrifuge. Leg vier bladeren op een werkblad, leg in het midden van elk blad een geitenkaasje. Bestrooi elk kaasje met wat vers gemalen peper, en met één van de kruiden (tijm, rozemarijn, of oregano). Druppel er voorzichtig wat frambozenazijn over, en een klein scheutje vloeibare honing. Strooi er wat fijngehakte walnoot over. Drapeer de overige bladeren over de kaasjes en vouw alles tot een pakketje. Bind ze vast met een stukje keukentouw. Verwarm de olijfolie in een koekenpan (niet te heet laten worden) en wentel de pakketjes er even door; ongeveer een halve minuut aan beide kanten. Knip de touwtjes door en serveer warm (met de bladeren erbij, maar die kunt u niet eten). Kiest u voor de spinaziebladeren, volg dan dezelfde bereidingswijze, maar gebruik 4 bladeren per kaasje (twee onder, twee boven) en verwarm de kaasjes iets korter; ze mogen niet uit de ‘verpakking’ lopen maar moeten goed doorgewarmd zijn. De spinaziebladeren kunnen wel meegegeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven