Hé, de Tour de France komt langs!

wo 12 juni 2024

Door Patrick de Graaf

Nog even en de Tour de France komt bij ons langs. Gegarandeerd een spectaculaire belevenis die je niet wilt missen als je een beetje in de buurt vakantie viert. De Tour-karavaan is een circus op wielen dat steden en dorpen feestelijk op hun kop zet. De 111e editie van  ’s werelds belangrijkste wielerkoers (van 29 juni t/m 21 juli) begint in Florence en finisht in Nice. Niet zoals gebruikelijk op de Champs-Élysées in Parijs. Dat kan niet vanwege de Olympische Spelen daar. De renners steken de Franse grens over tijdens de 4e etappe op 2 juli en zetten dan koers naar de Savoie. Pas op 16 juli (16e etappe) komen ze bij ons in de buurt, met een eindstreep in Nîmes, departement Gard. De Tour doet die stad (150.000 inwoners) voor de 20e keer aan.

Over Nîmes raak je nooit uitgesproken. Een zeer oude stad met een beroemde (of nu misschien beruchte) arena, want behalve concerten ook nog steeds stierengevechten. En er is dat Maison Carrée, een Romeinse tempel van wit kalksteen. En niet te vergeten de niet alleen bij toeristen beroemde Pont du Gard, een aquaduct, iets van 2000 jaar oud. Maar vergis je niet.Nîmes is ook een typische studentenstad met een eigen universiteit, én veel moderne architectuur.

Als je daar die etappe-finish wilt beleven: het lekkerst eet je bij Skab (7 rue de la République), Jérôme Nutile (35 chemin du Mas de Boudan) en Le Questel, 4 place Questel.

17 juli: van de Drôme naar de Hautes-Alpes

De rit begint in Saint-Paul-Trois-Châteaux in de Drôme. Best een mooi stadje, maar ze hebben er dus helemaal geen drie kastelen. Sterker nog: niet één. Maar wel een stadsmuur met een deur uit de 14e eeuw. En ze claimen de ‘uitvinder’ te zijn van de Franse traditie je geliefde op 1 mei t trakteren op een bosje muguet, lelietjes van dalen. Dat verhaal is aantoonbare onzin. Je kunt er wel goed eten: L’entre 2, 2 ave.Charles Chaussy en La Chapelle, 5 place Ludovic de Bimard,

De eindstreep ligt in Superdévoluy, in de Hautes-Alpes. Een hooggelegen wintersportstation waar zeker tijdens de Tour verder einig te beleven valt.

18 juli: van Gap naar Barcelonette 

De 18e etappe, er wordt begonnen in Gap (de hoofdstad van het departement Hautes-Alpes), dat vrijwel jaarlijks de Tour ontvangt. Er wonen 40.000 mensen op 750 meter hoogte, die vooral trots zijn op hun kathedraal, al sinds 1906 een erkend nationaal monument. En ga vooral even kijken in de rue Colonel Roux. De beste eetadressen zijn: Le Perroquet, 9 rue du Contant en Le Pasturier 10 rue Revolière.

Markt in Barcelonette

Aan de finish valt allicht meer te beleven. Want in dat Barcelonette (we zijn nu even in het departement Alpes-de-Haute-Provence) krijg je in het dorpscafé tequilla aangeboden. Er wonen 2.500 mensen op 1.000 meter hoogte  van wie velen iets met raar genoeg Mexico hebben. Kort door de bocht: ergens in 1.800 trokken wat dorpelingen naar dat land en kwamen daarna goed gevuld terug. Geen wonder dus dat je in het stadje niet vreemd moet opkijken als je er mensen met een sombrero als hoofddeksel tegenkomt. Er is ook elk jaar een Fête latino-mexicano. Dat zal wielrenners uit Zuid-Amerika, kansrijke Colombianen bijvoorbeeld) wel aanspreken. Wie in afwachting van de eindsprint iets wil eten: Le Bocaccina, Rue Cardinolia of O Tandem, Re Manuel.

19 juli: naar de Alpes-Maritimes

De 19e etappe, er wordt gestart in Embrun (Hautes-Alpes) om te finishen in Isola 2000 (Alpes-Maritimes). Dat Embrun (6.500 inwoners, op een rots op 870 meter hoogte) was ooit, ten tijde van de Romeinen, de hoofdstad van de provincie Alpes-Maritimes. Dat toen nog niet zo heette. Het stadje geniet de bijnaam ‘Het Nice des Alpes’ en dat zegt natuurlijk wel iets. Over de relatief moderne sfeer. Maar er is ook die kathedraal, een monument historique, en een toren uit de 13e eeuw. Het is er goed toeven, ga maar proeven bij Le Taboo, rue de la Liberté, pf in dezelfde straat bij Le Tandem, bistrot vélo. De etappe eindigt in (of op) het internationaal vermaarde ski-ressort Isola 2000, departement Alpes-Maritimes. Daarover hoef ik verder niks te vertellen.

20 juli: de beslissing?

Vanuit Nice de gevreesde beklimming van de Col de la Coullioïe, vaak scherprechter bij de etappekoers Parijs-Nice in hert voorjaar. Wielerexperts verwachten dat daar de beslissende slag om de gele trui wordt uitgevechten. Op 21 juli dan nog de tijdrit Monaco-Nice, met de finish op de Promede des Anglais.

Dus geen Alpe d’Huez? Jawel hoor!

De zogenaamde ’Nederlandse’ berg Alpe d’Huez is niet in de route van de Tour 2024 opgenomen. Maar wél in die van de derde Tour féminin (12-18 augustus) die in Rotterdam begint. Op de slotdag (18 augustus) moet die beul door de rensters beklommen worden. Er zijn vast Nederlandse kanshebsters, dus wie verandert Alpe d’Huez toch weer even in een Oranje-enclave.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven