Recept van de week: Poulet au citron

wo 12 juni 2024

Door Raoul Duchemin

Eerlijk gezegd ben ik geen liefhebber van kip. Misschien doordat ik vroeger wat kippen hield. Vrolijke dieren met wie je wel degelijk contact kunt maken. Als ik kans zie vervang ik kip in een recept door kalkoen.Maar van de week laat thuis, opgehouden door alweer een file op de A8. Er moest toch iets op tafel, geen kalkoen in de vriezer, wel kip. Dus koos ik voor dit min of meer snelrecept met iets van een voorzichtig zuurtje.

Sloot mooi aan bij de zure commentaren op tv, de president had voor een verrassing gezorgd, begreep ik.

Ingrediënten

 • 4 kippendijen of 4 kipfilets
 • 2 citroenen
 • 100 gram groene olijven zonder pit
 • 2 kleine courgettes
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1 glas witte wijn (15 cl)
 • 2 takjes verse rozemarijn
 • ½ kippenbouillontablet
 • zout en peper
 • olijfolie

Bereiding

Boen de citroenen schoon en rasp van 1 citroen ongeveer een afgestreken eetlepel schil af. Pers ‘m daarna uit. Snij de andere citroen in partjes. Pel en snipper de ui, pel de knoflooktenen en snij die fijn. Rits de naaldjes van de rozemarijn. Snij de courgettes in dikke schijven. Bepeper en bezout de kipfilets of poten. Verhit een scheut olijfolie in een ruime koeken- of hapjespan en bak de kip daarin aan beide kanten snel aan. Doe de ui en de knoflook erbij, roer alles goed om en laat zo’n 5 minuten sudderen op laag vuur met een deksel op de pan. Giet er de witte wijn en het citroensap bij, voeg het citroenraspsel toe verkruimel en de ½ bouillontablet erbij. Even omroeren en nog 10 minuten laten pruttelen. Doe er dan de citroenpartjes bij, de olijven, de courgettes en de rozemarijn. Laat alles nog eens circa 10 minuten stoven met het deksel op de pan. Verdeel over de borden en geef er gebakken aardappeltjes, pasta of rijst bij. Plus wat brood om te soppen en een glaasje wit of rosé.

1 gedachte over “Recept van de week: Poulet au citron”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven