Aarzelende zomer * Le Pen op winst * Kylian Mbappé spreekt zich uit * Hidalgo te water * Crisis op de huizenmarkt * Meer anti-semitisme * De gok van Macron * De terugkeer van François Hollande * Europa waarschuwt Frankrijk  * Horloge-rovers in Cannes

vr 21 juni 2024

Categorieën:


Verdraaglijke warmte in de Provence

Vandaag begint de zomer met het Fête de la Musique. Maar vertrouwd zomers is het weer in de Provence nog niet. Regelmatig buien en temperaturen tot 25 graden, aldus MétéoFrance. Begin volgende week zou het iets warmer kunnen worden. Afgelopen dinsdag werd al een keer de tropische norm van 30 graden aangetikt, voor veel mensen is het dan te warm.


Législatives: Le Pen op kop

Op 30 juni de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen. Volgens alle peilingen gaat het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en met haar samenwerkende met 35% van de stemmen een ruime overwinning behalen. Het linkse Nouveau Front Populair (NFN) zou 27% kunnen halen en Renaissance (de partij van Macron) slechts 20%.  Een andere peiling zou laten zien dat 52% van de Fransen de oppositie tegen de huidige regering steunt, 23% is neutraal en 18% is vôôr het beleid van de zittende macht.


Mbappé spreekt zich uit

Voor hij zijn neus brak maakte de Franse stervoetballer Kylian Mbappé (1998) tijdens een persconferentie van de Franse nationale ploeg van de gelegenheid gebruik om zich min of meer politiek uit te spreken. Hij stelde vast dat Frankrijk zich in een crisis bevindt en dat er nu sprake is van een historisch moment. Hij riep iedereen, maar vooral jongeren, op toch vooral te gaan stemmen. Iedereen begreep dat hij zich tegen Le Pen uitsprak. De Franse voetbalbond liet weten politiek neutraal te zijn, maar spelers het recht hebben hun mening te uiten.


De burgemeester gaat toch zwemmen

Hoe schoon en veilig is het water in de Seine, waarin tijdens de Olympische Spelen gezwommen gaat worden? Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, had aangekondigd zelf in die rivier te gaan zwemmen, om te bewijzen dat het water oké is. Later zag ze daar weer vanaf. Nu is bekend gemaakt dat ze het toch gaat doen. Maar wanneer precies? Ergens in de week van 15 juli, heeft ze gezegd. President Macron zou ook in de Seine gaan zwemmen, maar daarover is verder niets meer vernomen.


Makelaars failliet

Volgens de makelaarsorganisatie Fnaim (Fédération Nationale de l’ Immobilier) zijn er tussen mei 2023 en april 2024 1.120 makelaardijen op de fles gegaan. Een stijging van 114% in één jaar. In 2009 was er een record aantal faillissementen met 1.400. Er is sprake van minder transacties op de woningmarkt, men verwacht dit jaar stabilisering op 80.000. Minder vraag impliceert gemiddeld lagere prijzen, op nationaal niveau. De regionale verschillen blijven aanzienlijk.


Schokkend anti-semitisme

Heel Frankrijk was van de week in shock nadat in een voorstad van Parijs een joods meisje van 12 jaar door twee 13-jarigen was mishandeld en erger. Een derde 13-jarige heeft het allemaal staan filmen. Het anti-semitisme in Frankrijk is een groeiend probleem, met een toename van 300% van anti-semitische ‘incidenten’ sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zie ook de column van Peter Hooft.


Jeu élevé in het Élysée

Naar het lijkt wist helemaal niemand dat president Macron nieuwe parlementsverkiezingen ging uitschrijven, amper een uur nadat duidelijk was hij bij de Europese verkiezingen had verloren.  Jeu élevé, hoog spel. Wat te doen als hij (als voorspeld) ook de verkiezingen voor de Assemblée Nationale verliest? Hij zou misschien moeten gaan samenwerken met de premiers-kandidaat van mevrouw Le Pen, Jordan Bardella (1995). Maar die begint er alleen aan als hij op een absolute meerderheid kan vertrouwen. Als die er niet is, kan de huidige premier Gabriel Attal (1989) mogelijk aanblijven, als hij tot een soort coalitie kan komen. Lukt dat niet, dan is er voor Macron nog altijd artikel 16 uit de grondwet dat zo ongeveer alle macht bij de president legt. Regeren per decreet. Alleen De Gaulle (president van 1959-1969) heeft eerder van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Macron kan in 2027 niet herkozen worden.


Ex-president wil het parlement in

François Hollande (1954), president van Frankrijk tussen 2012-2017, staat bij de parlementsverkiezingen op de kandidatenlijst van het linkse Nouveau Front Populair in het departement Corrèze. Hij wil parlementslid wordenen vooral de opmars van Le Pen tegenhouden. Een verrassende retour in de politiek. Critici menen dat hij zijn statuur als oud-president ondermijnt, anderen denken dat hij via deze route weer president hoopt te worden.


Frans huishoudboekje: ‘Brussel’ dreigt

De EU heeft Frankrijk te verstaan gegeven dat er hoge boetes volgens als het begrotingstekort van ruim 5% niet wordt teruggebracht. De Europese norm is 3%. Ook de Franse staatsschuld (maximaal 60% van het bruto binnenlands product) is veel te hoog. Volgens Bruno Le Maire, minister van Financiën, komt het in 2027 wel goed. En de belastingen worden niet verhoogd.


Klokkijken in Cannes

In Cannes kun je beter niet op je horloge kijken als je wilt weten hoe laat het is. Zeker niet als je een dure polspendule van een ‘merk’ draagt. In de voorbij 2 weken is in Cannes voor 1,4 miljoen aan horloges gestolen. Uit hotels, uit auto’s met open raampjes en gewoon van voorbijgangers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven