Voor het eerst knap warm * Komt er een burgeroorlog? Elke 3 minuten inbraak * Macron blijft * Ritueel slachten niet verboden * Weer onlusten Nieuw Caledonië * Dure plannen Le Pen * Veiligheid op één * Minder vlees gegeten * Blusvliegtuigen te oud * Seine nog vervuild * Vliegveldje Fayence bezet

vr 28 juni 2024

Categorieën:


Hoge temperaturen in het zuid-oosten

Afgelopen woesdag en donderdag steeg het kwik in zuid-oosten Frankrijk voor het eerst tot hoge waarden. Tot 37 graden. Eerder die week was het in het noorden en zuid-westen van Frankrijk warmer dan bij ons. In Parijs werd het 31 graden, in Bordeaux 38 graden. Volgens Météo France zijn de vooruitzichten voor begin volgende week voor de Provence gunstig met iets minder hoge temperaturen.


Macron waarschuwt voor een burgeroorlog

President Macron heeft de mogelijkheid van een burgeroorlog geopperd, mochten extreem rechts en extreem links de verkiezingen winnen, of daarbij heel goed scoren. De minister van Binnenlandse Zaken vreest ongeregeldheden en dan vooral na de tweede ronde van de verkiezingen op 6 juni. Een peiling zou uitwijzen dat 61% van de Fransen meent dat die vrees terecht is. Lees ook de column van Peter Hooft.


Steeds meer inbraken

Elke drie minuten wordt er ergens in Frankrijk ingebroken. In de laatste twaalf maanden 220.000 inbraken, wat neerkomt op 600 per dag en elke drie minuten één.


Macron treedt niet af

In een open brief in de regionale pers heeft president Macron verklaard dat hij hoe dan ook tot 2027 in het Élysée blijft wonen. Dus ook na waarschijnlijk zwaar verlies bij de verkiezingen. Van Marine Le Pen hoeft hij in dat geval ook niet af te treden. Ze gokt op de presidentsverkiezingen in 2027 waaraan Macron na twee ambtstermijnen niet mag meedoen.


Geen verbod ritueel slachten

Een afgevaardigde van het Rassemblement National, de partij van Le Pen, heeft verklaard dat ritueel slachten niet verboden wordt als zijn partij aan de macht komt.


Nieuwe rellen op Nieuw-Caledonië

De rust leek enigszins teruggekeerd op het overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. Tot besloten werd zeven verdachten van betrokkenheid bij eerdere rellen die in voorarrest zaten, naar Frankrijk over te brengen. Ze moeten daar hun proces afwachten. Een eventuele gevangenisstraf zullen ze ook in Frankrijk moeten uitzitten. Lokale actievoerders spreken van deportatie en het is opnieuw onrustig op het eiland. De Europeanen die er wonen, voelen zich heel onveilig. Ook verdachte Corsicanen die in het kader van hun streven naar meer autonomie voor onrust zorgen, worden meestal naar het vasteland Frankrijk overgebracht en daar vastgezet. Familiebezoek is daardoor vrijwel onmogelijk.


De plannen van Le Pen

Het Rassemblement National van Marine Le Pen heeft verteld wat er verwacht mag worden als die partij aan de macht komt. Onder meer verlaging van de btw op energie en brandstof, verlaging van de btw op 100 eerste levensbehoeften (bij hoge inflatie), geen inkomstenbelasting meer voor jongeren onder de dertig. Hoe dat betaald moet worden, is er niet bij gezegd. Frankrijk heeft nu al een begrotingstekort van 5,5% en een veel te hoge staatsschuld. Overigens lijkt de kans niet groot dat Le Pen tot een absolute meerderheid in de Assemblée Nationale reikt. Ze zou 289 van de 577 zetels moeten veroveren. De verwachting is dat ze blijft steken op 220 à 260 zetels.


Veiligheid is hét item

Opinieonderzoek zou leren dat bij de parlementsverkiezingen veiligheid voor de Franse kiezers het belangrijkste issue is. Gevolgd door koopkracht. Immigratie staat op 3.


Vleesconsumptie loopt terug

In de afgelopen 20 jaar zijn de Fransen 5,8% minder vlees gaan eten.


Genoeg blusvliegtuigen bij natuurbranden?

In Zuid-Frankrijk heerst ongerustheid nu gebleken is dat de efficiënte blusvliegtuigen Canadairs verouderd en ook slecht onderhouden zijn. Bij natuurbranden kunnen ze waarschijnlijk in onvoldoende mate worden ingezet.


Zwemmen in de Seine? Voorlopig niet

De prefect van het Île-de-France (Parijs en omgeving) laat weten dat het water in de Seine ook begin juli nog te vervuild zal zijn om erin te kunnen zwemmen. De rivier maakt deel uit van het Olympische programma voor de triathlon en het lange-afstandzwemmen.


Zweefvliegveldje bezet

Op het zweefvliegveldje in Fayence (Var) hebben gens de voyage (Roma’s) tijdelijk hun kamp opgeslagen. Het zou om circa 600 mensen gaan. De plaatselijke autoriteiten eisen hun vertrek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven