Te warm? Neem een duik en pleine nature!

do 4 juli 2024

Lac de Sainte-Croix
Var/Alpes-de-Haute-Provence

Een mooi alternatief voor de zee. Geen zand op allerlei plekken en als je gaat naar Les Salles-sur-Verdon vind je een enorm relaxte surfsfeer. Veel Fransen die komen ontspannen. Het water is altijd heerlijk, en een aanrader voor als je bent uitgezwommen: met een waterfiets vanaf het Lac de Sainte-Croix de Gorges du Verdon invaren. Aan het meer vind je het charmante stadje Baduen, dat niet ten onrechte te boek staat als Le Petit Saint-Tropez. Dat zegt genoeg.


Var

Lac de Saint-Cassien
Groot stuwmeer (420 hectares) dat wordt gevoed door de rivier de Siagne, in het Pays de Fayence. Met tal van kleine strandjes omgeven door groen. Je kunt er vissen, zwemmen, waterfietsen, kanoën, roeien; gemotoriseerde watersport is verboden. Met picknicktafels en wat restaurantjes aan de kant van de D37/D38. In het seizoen is het hier razend druk, maar wie er een stevige wandeling voor over heeft, of naar de overkant vaart (het meer is te breed en te diep om over te zwemmen) kan nog flink wat rustige plekjes vinden.

La chute du Grand Baou, Le Val
Een heerlijke plek bij een ‘guinguette’ (soort strandtent) waar je via een paadje een waterval bereikt. Het water is ijskoud maar wat een feest om er in te duiken en er naar toe te zwemmen. Zorg wel dat je er in de ochtend al bent; als het eenmaal lunchtijd is dan zit het minimeertje vol met zeer gezellige Fransen.

Le Vallon des Carmes, Barjols
Le Vallon des Carmes is een 3 hectare groot natuurgebied bij Barjols. Een gemarkeerde wandelroute leidt je door het bos naar een ‘natuurlijk zwembad’ met waterval. Helaas is er verder niet veel ruimte om lekker te zitten, maar je kunt na het zwemmen ook het terrein verkennen, met grotwoningen en een ruïne van een 17e eeuws Karmelietenklooster.

De rivier Argens
Op zo’n 15 minuten rijden van Le Vallon des Carmes kun je zwemmen in de rivier Argens. Komend vanuit Barjols neem je bij Châteauvert de D45 tot je een kleine parkeerplaats tegenkomt. Als je het wandelpad door het bos neemt, kom je al verschillende picknicktafels tegen, maar je kunt ook wat dichter bij het water gaan zitten om je proviand op te peuzelen.


Vaucluse

Lac du Paty in Caromb
Op een zestal kilometers van Malaucène vind je het stuwmeert(je) van Paty. Een verkoelende plek in de bossen tussen Malaucène en Caromb. Pootjebaden en koel picknicken. De barrage zelf dateert al van de 18e eeuw en is de op één na oudste van Frankrijk. Ook prachtig om hier rond te wandelen, naar de Chapelle du Paty.

Pont Roman, Entrechaux
Op 8,2 km van Malaucène, tien minuten met de auto of een halfuurtje met de fiets. Een heerlijke plek aan het water van de Ouvèze, onder een oude Romaanse brug. Je vindt er schaduw- en zonneplekjes, stilstaand en snelstromend water. Een plek waar je gerust een hele dag kan doorbrengen. De kids hebben veel verschillende plekjes om te zwemmen, spelen, schuiven van de rotsen of zelfs om te springen van de rotskant.

Plan d’eau des Salettes
Mooi meertje met prachtig zicht op de Zuidzijde van de Mont Ventoux, gelegen aan een prachtig bos om in te wandelen of te mountainbiken. Aan het meertje werd een strand aangelegd, waar je vrij kan picknicken, luieren en spelen. Met restaurant voor lunch, drankjes of ijsjes. En een adventure-parcours in het bos.

Gorges du Toulourenc
Vlakbij Mollans-sur-Ouvèze en Malaucènes vind je de rivier de Toulourenc, op de grens van de Drôme en de Vaucluse. In de Gorges van de Toulourenc kan je prachtige verfrissende en mooie wandelingen maken, wadend door het water. Niet doen als het regent of als het dreigt te gaan regenen. Het water kan dan ineens gaan stijgen, vooral tijdens onweersbuien.


Hautes-Alpes

De Gorges de la Méouge
Vanaf de ingang aan de oostkant (Chateauneuf-de-Chabre), vijftien minuten ten noorden van Sisteron en tien minuten ten zuiden van Laragne) rijd je zo de prachtige Vallée de la Méouge in. Je kunt op meerdere plekken parkeren langs de weg. Even naar beneden lopen en je zit bij prachtige watervalletjes en rotspartijen. Hoe verder je de vallei inrijdt, hoe rustiger het wordt. Het water is heerlijk fris, zelfs in de zomer.


Drôme-Provençale

De Drôme bij Saillans en Die
De strandjes langs de rivier zijn niet aangegeven en liggen soms verstopt, maar waar veel auto geparkeerd staan, is meestal een leuke plek aan het water. Een van grootste plekken vind je langs de D93 bij de brug naar Mirabel-et-Blacons.

Waterval La Druise
Spectaculaire waterval ten noorden van Crest, je kunt er komen vanuit het dal van de rivier de Drôme. Bij restaurant Le Moulin de la Pipe rechtsaf bordjes volgen ‘Chute de la Druise’ tot een parkeerplaats in het weiland. Dan twintig minuten naar beneden wandelen over een ezelspaadje en bij de rivier het hoekje om: dan zie je de prachtige waterval van 70 meter hoogte naar beneden storten.

Lac du Pas des Ondes
Een mooi zwem- en een vismeer naast elkaar bij Cornillon-sur-l’Oule tussen Rémuzat en La Motte-Chalancon. Gratis behalve in juli en augustus, dan is er ook een badmeester. Het ondiepe gedeelte is afgezet met boeien. Pas op! Verderop is het echt diep.

Le Claps
Ligt net boven Luc-en-Diois (ten zuiden van Die) en is ontstaan door een verschuiving van rotsblokken in de rivier de Drôme, hierdoor zijn er een groot en een klein meer ontstaan. Wandel van Le Claps in een kwartiertje naar boven naar de Saut de la Drôme, mooie waterval.

Rocher du Saut, rivier le Roubion
Een kleine rivier met op deze plek kalkplateau’s waardoor er (hele) kleine watervalletjes ontstaan waar je heerlijk in kan zitten of door heen kan lopen. Ook poeltjes van meer dan twee meter diep en ondiepe gedeeltes voor de kleintjes. Even verderop bij Soyans zijn ook zwemplekjes langs de rivier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven