Recept van de week: Millefeuille met aardbeien

wo 3 juli 2024

Door Raoul Duchemin

Wat moet je met overheerlijke, volzoete, blozendrijpe aardbeien anders doen dan opeten? Gewoon zo, puur natuur? Zoals die drie hele kilo’s die ik mee terugsleepte uit Velleron? Ik scoorde ongehoord mooie grote rooie, echte AOC Carpentras. Jawel, ook aardbeien hebben hier een eigen Appellation d’Origine Controlée. In Velleron had ik bij de beste pâtissier van het stadje, Guillaume Rouget, al een aardbeiensorbet geproefd die ik niet gauw meer zal vergeten en nooit zou kunnen overtreffen. Hij was namelijk bereid door een ‘meilleur ouvrier de France’, Jean-Christophe Vitte. Voor vandaag houd ik het simpel: kroontjes eraf, in vieren, in schaaltjes doen en een heel klein scheutje van Madame Mahmoud’s onovertroffen ‘fleur d’oranger’ eroverheen. Morgen echt aan de slag, al hou ik het toch graag wel zo simpel mogelijk om die verrukkelijke aardbeiensmaak in ere te houden. Dat recept staat hieronder. En daarna, tja, dat zal wel aardbeienconfiture worden. Maar dan wel zo puurnatuur mogelijk. Aan mooie smaken moet je niet knoeien..

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien
  • 6 velletjes feuilletée-deeg
  • 40 cl (slag)room
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Trek de blaadjes feuilletée-deeg voorzichtig van elkaar, snij ze in tweeën en leg ze (zonder papier) op een ingevette bakplaat. Laat ze in circa 15 minuten knapperig worden. Laat ze afkoelen. Maak intussen de aardbeien schoon en halveer ze. Klop de slagroom zo stijf mogelijk met de suiker en de vanillesuiker. Doe de massa in een spuitzak (of gebruik anders een vork of lepel) en verdeel een dikke laag slagroom over de eerste vier halfjes feuilletée-deeg. Druk er een laagje aardbeienhalfjes in (pas op dat de slagroom niet over de zijkant blubbert) en leg er een tweede halfje feuilelletée-deeg op. Herhaal de procedure, met een derde feuilletéeflapje als toplaag. Bestrooi rijkelijk met poedersuiker en versier met wat achtergehouden aardbeien. Bewaar tot het serveren in de koelkast.

Gaat prima samen met een glaasje zoete witte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven