Nooit te versmaden: Top-3 Provençaals ‘wit’

wo 23 oktober 2024

Margôt van Slooten-Preng is vinoloog, met een passie voor de Provence. Je kunt haar volgen ophaar blog ‘Tussen Noordzee en Méditerranée’: margotvanslooten.com

De minderheid in de Provence: witte wijn. Discriminatie, onderschat? Het Provençaalse witte zusje staat cijfermatig in de schaduw van grote broer rosé die maar liefst 60% van de productie pakt. De middelste broer rood doet nog aardig mee met 30%. Slechts 10% van de productie is wit. Dat is niet veel, zo niet schrikbarend weinig. Een gevalletje in de schaduw van de schaduw staan. Ook om die reden bleek het dus knap lastig om witte pareltjes uit de Provence te selecteren.

Maar ze zijn er wel degelijk. Deze drie bijvoorbeeld.

Geen slobbertoppers

Deze Provençaalse top-3 bevat geen slobbertoppers, het zijn alle drie prachtige spijsbegeleiders en serieus mooie wijnen. De Provence heeft – net als de Bordeaux – een eigen classificatie voor wijnlandgoederen. In tegenstelling tot Bourgogne, Champagne en Elzas, waar men de wijngaarden classificeert en niet het domaine of château. In juli 1955 werd een aantal Provençaalse wijnbedrijven aangewezen als Cru Classé, gebaseerd op een evaluatie van hun geschiedenis, wijnbouw, kelderreputatie en de algehele kwaliteit van de wijngaard. Na latere herziening zijn er nu nog 18 over, waaronder Chateau Saint-Maur.

Château Saint-Maur

Dat is een van de toonaangevende wijnbedrijven van de Provence. De wijngaarden van Saint-Maur liggen in Cogolin, op zo’n 10 km van Saint-Tropez en ten westen van de vlakte die de uitlopers van het Massif des Maures verbindt met de zee, beschermd tegen de mistral en in de zomer tempert de Middellandse Zee de grote hitte. Excellente klimatologische omstandigheden voor gezond fruit aan de wijnstok.

Blanc is een wijn van 100% rolle (vermentino). De kleur is prachtig: helder en schitterend lichtgoud. De geur is intens, verfijnd en complex. (acaicia)bloesem, peer en witte perzik.

Château Saint-Maur: www.chateausaintmaur.com
Muziek: Grimaud – Laurent Voulzy https://www.youtube.com/watch?v=Th5aFUQ6NZY

Château Pesquié

Aan de voet van de Mont Ventoux, in Mormoiron, ligt Château Pesquié, met een ruim hart voor wijntoerisme. De 18e-eeuwse Provençaalse bastide was ooit familiebezit van de schrijver Alphonse Daudet (1840-1897). In 1970 werd het gekocht door de huidige eigenaren en werd er nieuw leven geblazen in de wijngaarden. Een eeuwenoud terroir overigens, bij opgravingen zijn wijnkruiken gevonden die dateren uit ver voor de jaartelling.

Inmiddels is Château Pesquié uitgegroeid tot een grote, toonaangevende producent van de relatief jonge (1974) appellation Ventoux. De wijngaarden liggen in het koelste microklimaat van de Rhônevallei, aan de zonnige zuidkant van de Mont Ventoux. ’s Avonds stijgt de warme lucht op naar de Ventoux en daalt de koele lucht van de kenmerkende kale top naar de wijngaarden, die op zo’n 300-400 meter hoogte liggen. Samen met de vrij arme kalkbodem levert dit een terroir op voor een grote witte wijn: de Quintessence blanc. Een complexe, aromatische geur van witte bloemen, exotisch fruit met een paar draadjes saffraan. De Ventoux stond erbij, keek ernaar en zag dat het goed was.

Château Pesquié, Mormoiron: www.chateaupesquie.com
Muziek: Mont Ventoux van Lorne Balfe https://www.youtube.com/watch?v=7RunKDiISmU

Château Turcan

In de buurt van het idyllische dorp Ansouis, in de Luberon, ligt Château Turcan. Met (ook) een zeer bijzonder museum dat een speciale collectie wijnbouwartikelen herbergt, het Musée des arts et des metiers du vin.

De topper van dit château: Cuvée Louis Turcan uit 2012. De gebruikte druivenrassen zijn een mooi huwelijk tussen vermentino/rolle (50%), viognier (40%) en roussanne (10%). Opvoeding op nieuwe barriques gedurende 5 maanden. De wijn wordt niet gefilterd. Helder gele kleur met een zweempje groen. Intens geurend, maar niet overdreven het glas uit stuivend. Citrus en honing, witte bloemen, een vleugje toast en noten.

Château Turcan, Ansouis: www.chateau-turcan.com
Muziek: Ah le petit vin blanc – Lina Margny https://www.youtube.com/watch?v=IDmPxv3hUaI

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven