Het andere verhaal van Saint-Tropez

di 1 oktober 2024

Meer van de Vlaamse thriller-auteur Marcus Marc, kijk op marcusmarc.blog4ever.com

De meeste mensen vereenzelvigen Saint-Tropez met het mondaine kustdorpje en haar extravagante plezierhaven waar luxueuze boten en haar mondaine eigenaars zich verdringen om op te vallen, met les gendarmes die zich in bochten en smoelen wrongen waardoor komische situaties zich opstapelden en met Brigitte Bardot die op het strand Pampelonne van het naburige Ramatuelle niet verlegen was om een draadje textiel minder en er haar jeugdige schoonheid liet bewonderen.

Uitstekend onderhouden pad langs de kust

Deze clichés zijn niet het Saint-Tropez dat je zal ontdekken wanneer je de sentier littoral afwandelt. In de maand mei vertaalt de schoonheid zich in een wondermooie bloemenpracht met een onuitputtelijke kleurenschakering. Het pad langs de kust is uitstekend onderhouden en gunt je de tijd om rustig de kleurrijke bloemen en de helderheid van het azuurblauwe water te bewonderen. Wanneer je door het zand van de plage des Salins geploeterd hebt, worden de rotsen ruwer. Ze zorgen voor een natuurlijke scheiding tussen het vaste land en de zee. Langs de rechterkant onttrekt een aaneenschakeling van somptueuze villa’s zich aan het oog van de avontuurlijke wandelaars omdat hoge afsluitingen de weelde aan de voorbijgangers verbergen. Het monotone klotsen van de deinende golven wordt af en toe overstemd door het gebrom van de werktuigen van de arbeiders die instaan voor het onderhoud van de uitgestrekte bloemenperken en grasvelden. Welke fabelachtige getallen zijn er over de toonbank gerold bij de verkoop of bouw van deze kastelen?

Het nadeel aan deze randonnée langs de kustlijn is de uitgestippelde terugtocht via de woonwijken. Een andere mogelijkheid is om op een bepaald punt gewoon terug te keren langs dezelfde weg. De mooie natuur een tweede maal bewonderen maar dan vanuit een ander gezichtsveld is zeker geen nadeel. Je kan ook aan een zelf vooropgesteld eindpunt (richting Ramatuelle) een tweede wagen achterlaten zodat je niet hoeft terug te keren of de villawijk te doorkruisen.

De start kan je zelf bepalen, in het centrum (parking de la citadelle) nabij het kerkhof of in de buurt van de zeilschool waar je het best langs de straat kan parkeren op de daarvoor voorziene plaatsen.

Op onze weg naar Saint-Tropez lieten we twee dorpjes links liggen, Grimaud en La Garde-Freinet. Wanneer de terrassen opnieuw open zijn, lijken ze een bezoekje waard. Je kan uiteraard ook rondslenteren in de nauwe steegjes van Saint-Tropez. Ik vermoed dat de consommations daar wel iets duurder zullen uitvallen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven