De verontwaardiging in Frankrijk over de behandeling die de Roma op het ogenblik ten deel valt, neemt toe. Die mensen worden massaal uitgezet of, volgens een groeiend aantal tegenstanders van het beleid, ‘gedeporteerd’.
Niet alleen politieke tegenstanders van president Sarkozy, maar bijvoorbeeld ook de katholieke kerk roepen steeds harder dat het optreden tegen de ‘gens de voyage’ niet kan.
Eerst was er père Arthur, een pater uit de omgeving van Lille, die in verband met de harde aanpak van de Roma openlijk de wens uitsprak dat president Sarkozy door een hartaanval getroffen zou worden. Tevens verscheurde hij ‘en plein public’ het document waarin wordt bevestigd dat hem vier jaar geleden de medaille van de Nationale Orde van Verdienste ten deel is gevallen.
Père Arthur heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.
Maar ongeveer tegelijkertijd deed ook monseigneur Christophe Dufour, de aarstbisschop van Aix-en-Provence en Arles hier in Zuid-Frankrijk, luid en duidelijk enkele krasse uitspraken. Een paar dagen eerder was hij er zelf bij geweest toen een Roma-kamp in zijn aartsbisdom werd ontruimd. Volgens hem verliest de regering de menselijke waardigheid uit het oog: “Het is onaanvaardbaar dat de indruk wordt gewekt dat bepaalde bevolkingsgroepen inferieur zijn”.
Tenslotte was er ook de paus zelf, die zich in bedekte termen over de kwestie uitliet. Benedictus XVI noemde Frankrijk niet bij name, maar ongetwijfeld niet toevallig in een toespraak in het Frans (op zijn vakantieadres Castel Gandolfo) wees hij er -ongeveer- op dat christenen moeten openstaan voor de ontvangst van een ieder, waar ze ook vandaan komen en welke taal ze ook spreken.
Uitspraken van clerus liggen in Frankrijk per definitie uiterst gevoelig. Hier geldt sedert de Revolutie van 1789 het bijna heilige principe van de laëcité, de strikte scheiding van kerk en staat. Geen wonder dat Brice Hortefeux, de minister van Binnenlandse Zaken, in woede ontstak. Hij wil een onderhoud met de hoogste baas van het Franse episcopaat, de aarsbisschop van Parijs, kardinaal Vingt-Trois. ‘Prima’, heeft de monseigneur al geantwoord, ‘maar kom dan eerst zelf eens even kijken in zo’n verschrikkelijk Roma-kamp bij Lille’.
De (linkse) politieke tegenstanders van het uitzettingsbeleid doet Hortefeux ondertussen af als vertegenwoordigers van ‘la gauche caviar’ (salon-socialisten) die ter hoogte van hun Parijse ‘grachtengordel’ geen idee van de maatschappelijke werkelijkheid hebben. Een reeks socialistische burgemeesters van gemeenten met Roma-kampen hebben op hun beurt de minister voor gek verklaard.
Ondertussen heeft de vrijwilligersorganisatie Don Quichotte, die elke winter daklozen in de grote steden aan tenten helpt, op het dak van de parkeergarage du Paillon in Nice 30 tenten voor asielzoekers neergezet. Om aandacht te vragen voor het lot van die mensen in ‘la Douce France’.
De ontmanteling van de kampen gaat (nog?) gewoon door. Hortefeux wil de komende drie maanden 300 illegale zigeunerkampen plat walsen, en zo’n 700 Roma het land uitzetten. Veel Fransen en ik weten heel zeker dat nogal wat van die mensen binnen de kortste weer terug zijn. ‘Gens de voyage’ nietwaar? Zie ook mijn bericht van 16 augustus hierover.
Dit bericht delen op:
” gens du voyage”, een beetje net als wij, voyageurs die zijn gebleven. Wij wel met meer comfort dan.
Bonne nuit Madame.