Arsenicum in het drinkwater? Zijn we gewend!

vr 27 augustus 2010

Categorieën: ,

Sinds maandag hangt er een bordje op de fonteinen in Saint-Etienne-de-Tinée, Péone-Valberg, Isola, Roure, St-Sauveur, Valdeblore, St-Martin-Vésubie, Roquebillière, Belvédère et Fontan, met de mededeling ‘eau non potable’ (geen drinkwater). Vervelend, want deze dorpjes in de Hautes Alpes zijn bijna allemaal in trek bij wandelaars in de zomer, en bij skiërs in de winter. Is het dan erg dat je niet zomaar een slokje water uit een willekeurige dorpsfontein kunt nemen? Ja, wel als het water is vervuild met arsenicum, vindt de lokale overheid. En voor wie er woont is het nog een tandje erger, want de fonteinen worden gevoed met water dat lokaal naar boven wordt gepompt en dat ook gewoon uit de kraan komt. Dus ook thuis mag van het Ministerie van Volksgezondheid geen slokje kraanwater meer doorgeslikt worden. En waarom dan wel niet, zo vragen de dorpelingen zich af. Het gaat toch gewoon om bronwater, rijk aan tal van mineralen en waar normaliter -met hier en daar een piekje- arsenicum altijd al in minimale hoeveelheden voorkomt.
Nou, daarom niet. Bij ministerieel besluit werd in 2007 een maximaal toelaatbare hoeveelheid vastgesteld: niet meer dan 50 microgram per liter water. Maar van de ene op de andere dag is dat nu veranderd in slechts 10 microgram; vandaar ineens die bordjes. En vandaar het verbod om kraanwater te drinken.
Als tegemoetkomertje hebben lokale overheden de laatste dagen flessen mineraalwater uitgedeeld. Maar dat is natuurlijk geen oplossing. Volgens de burgemeester van Saint-Etienne,Thérèse Fabron, is een duurzame oplossing ook niet zo snel te vinden. “We kunnen natuurlijk het water van diverse bronnen gaan mengen, maar ja, de grond hier is overal erg mineraalrijk. En daar zit van nature arsenicum in. Bovendien, het water is niet veranderd, alleen de regelgeving.”
Of, zoals Marcel het zegt, die al 30 jaar in het gehuchtje la Blache, in Saint-Etienne-de-Tinée woont :” We drinken dit bronwater al generaties lang. Kijk eens naar me! Heb ik rooie oogjes ? Heb ik groen haar ? Nou dan!”

2 gedachten over “Arsenicum in het drinkwater? Zijn we gewend!”

  1. ….in plaatsen zoals bijvoorbeeld Lourdes komt er ook vreemd spul uit de kraan.
    Dat spul schijnt echt top te zijn want ik mensen met een kale kop die zomaar weer een bosje al-dan-niet groen haar hebben.D’r is daar nog nooit een verbod op geweest : mensen nemen het zelfs mee naar huis en de Pope noemt het “heilig ” water. Nou…aan dat spul wil IK mijn handen of tanden niet branden. Leve la Blache dus.

  2. We kunnen dus indenken dat er na deze berichten, zich binnenkort een crimitoerisme gaat ontwikkelen naar la
    Blache. Je zal zien: alle Arcin Lupins komen met jerrycans naar de dorps fontein. Een aubaine voor het plaatselijke commissariat : ze parkeren een “panier à salade”, vlak naast de fontein. En dan oppakken aan de lopende band. Spannend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven