Haai in de baai van Saint-Tropez?

di 16 augustus 2011

Het begon met Nicolas Faucon, die ergens eind juli tegenover de lokale pers verklaarde dat hij oog in oog had gesparteld met een haai van minstens twee meter. Faucon is van z’n vak ankerkettingontwarrer in de haven van Saint-Tropez: hij gaat dagelijks in volledig duikkostuum zo’n zes meter diep kopje onder in de drukke jachthaven, om de vaak onzorgvuldig uitgeworpen ankers en kettingen van de pal naast elkaar afgemeerde schepen van de rich & famous uit de knoop te halen, zodat ze weer kunnen vertrekken. Ja, dat is een vak. En het vereist flink wat training, kracht en nuchter inzicht om in het vrij troebele water van de haven zo’n kluwen over elkaar geworpen ankers te ontwarren. Faucon kun je dus waarschijnlijk wel serieus nemen als hij zegt dat ie een haai gezien heeft. Drie keer binnen 24 uur zelfs.
Maar zijn ervaringen waren nog niet in de media verschenen, of er barstte een ‘tsunami’ aan waarnemingen los. Inmiddels zijn er ‘echt waar’ ook haaien gesignaleerd in of nabij Sanary, Biguglia (Haute Corse), Cap Corse, Saint Raphaël, en ze worden ook al voor de Italiaanse kust aangetroffen. Waarnemers komen met gruwelverhalen van hoe ze op het nippertje zijn ontsnapt aan een aanval, met (mobieltjes)foto’s van het ongure zeegespuis, en met -inmiddels ook al!- schadeclaims voor gederfd vakantiegenot. Want waar een haai zwemt is het voor badgasten natuurlijk levensgevaarlijk om het water in te gaan. Paniek!
“Wat een onzin”, vindt de woordvoerder van ‘l Association de la protection de la mer de Rimmo’: “het sterft van de haaien in de Middellandse Zee. Hamerhaaien, reuzenhaaien, en zelfs de witte haai zien we hier langs zwemmen. En wat doen die beesten? Niets! Als een haai ergens opduikt is dat omdat ie zich wil voortplanten, of omdat ie op zoek is naar eten; aan toerisme doen de beesten niet. En ze hebben het al helemaal niet op mensen voorzien. Dat fabeltje is door de film in de wereld geholpen. Ja, de witte haai kan een mens weleens voor een grote vis aanzien, maar dan toch vooral de versie die ergens in de buurt van Californië voorkomt. Hier in de buurt eten ze echt uitsluitend vis; ze nemen heus ‘en passant’ geen hapje uit een zwemmer. ”
En al die waarnemingen dan, met foto en al?
“Als je een haai wílt zien, zie je hem ook. Maar het kan net zo goed om een dolfijn, een rog of een tonijn zijn gegaan. En die foto’s, tja, daar valt eigenlijk niks op te zien hè. ’t Kan net zo goed een verzopen ouwe schoen zijn.”
Toch adviseert de kustwacht om bij haaienwaarnemingen even uit het water te gaan. Ter voorkoming van een onappetijtelijk badgastronomisch festijn. Al is het maar per ongeluk.

3 gedachten over “Haai in de baai van Saint-Tropez?”

  1. Waarom staat DIE foto van DIE haai uit ‘Finding Nemo’ in DIT artikel???
    Mijn zus kijjkt elke week naar DIE film en is ze nog niet beu (ik ook niet, ik ben ze kotsbeu!!!)

    1. Nou Loliepop, omdat die haai uit die film het berichtje (uit augustus 2011!) mooi illustreerde: die haai uit Nemo bestaat niet echt, die haai in de baai van Saint-Tropez waarschijnlijk ook niet. Dus…
      Enneh, sterkte met/voor je zus. :-]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven