Ik schreef een paar dagen geleden al dat het me zou verbazen als jagersvolk enige clementie zou tonen met de dieren die de gruwelijke bosbranden van de afgelopen weken hebben overleefd (lees hier) door het jachtseizoen uit te stellen. En inderdaad, het zal ze worst wezen. Vanaf komende dinsdag wordt er weer lustig op los geknald. Ook in de afgebrande bosgebieden, waar het wild nu lekker goed zichtbaar is.
Ook goed zichtbaar: de schildpaddenpopulatie, of liever gezegd wat daar nog van over is. De soort Hermann die hier vooral voorkomt in de Plaine des Maures, Cap Taillat en Cap Lardier (en in mijn achtertuin) stond al op de lijst van beschermde diersoorten als ‘kwetsbaar’, maar is nu opgewaardeerd naar ‘bedreigd’. Medewerkers van CEN PACA (Conservatoire d’espaces naturels de Provence-Alpes-Côte d’Azur) en van het befaamde schildpaddenopvangcentrum Village des Tortues (http://www.villagedestortues.fr)in Carnoules (Var), zijn na de branden op onderzoek uitgegaan en kwamen tot de trieste constatering dat er nog geen 10% van de dieren de vuurzee heeft overleefd. Van de 27 schildpadden die ze tussen de verkoolde bosresten vonden waren er nog maar twee in leven.
Dit bericht delen op:
Wat een eikels?
Ik heb een sterker woord in gedachten…
1 augustus? Is het jachtseizoen al weer open dan?
Komende dinsdag Peter.
Deze dinsdag zelfs al, lees ik net in de Var Matin. Maar maak je geen zorgen, want ze gaan nu nog niet jagen nu de toegang tot de massieven nog verboden is. Ze zijn geen stelletje onverantwoordelijken… Waarvan akte, voortaan dus ook geen ongelukken meer bij de jacht?
Klopt. Maar van verboden toegang trekken jagers zich hier niets aan. En jawel, het is een stelletje onverantwoordelijke gekken. En op die ongelukken kun je wachten.
Beste mevrouw Vonk-Hagtingius, Ik vind dat we ons als Nederlanders niet met de franse gewoonten en gebruiken moeten bemoeien. Ik ben bang dat dat ons als gasten in Frankrijk niet in dank wordt afgenomen.
Ik beschouw mezelf na zo’n 30 jaar wonen en werken in Zuid-Frankrijk niet meer als gast, meneer Op ‘t Hoog, maar als onderdeel van de samenleving. In dat verband ben ik – net als veel Fransen – tegen de plezierjacht. In dit geval werd er zelfs na desastreuze bosbranden gejaagd op beschermde diersoorten. Ik beschouw dat als wreed en inhumaan, en ageer daar tegen. Wat u en sommige Fransen daar ook van vinden.