TripAdvisor is watching you!

do 6 juni 2019

Niet om duur te doen, maar als het even kan, lunchen de echtgenoot en ik op zonnige zondagen buitenshuis. Althans in dit deel van Frankrijk niks bijzonders, gewoon een soort traditie. Hele families aan tafel, opa & oma het stralende middelpunt, ik mag er graag naar kijken en stiekem naar de conversatie luisteren. Leer je van, al hoort het niet. En dan bestelt grootvader op het nippertje, maar al wel bij voorbaat verlekkerd, nog een glaasje marc de Provence bij de koffie. Gelijk heeft ie. Niet dat ik gedegen onderzoek heb gedaan maar volgens mij zijn bon vivants als zo’n trotse pater familias jammer genoeg tot uitsterven gedoemd. Ik bedoel: ik zie iets minder gedateerde types bijna nooit meer zo’n glaasje marc, calvados of cognac verordonneren als het déjeuner de finish nadert. Zal wel te maken hebben met de offensieve anti-alcohol propaganda van mensen die ongetwijfeld het beste met ons voor hebben. Werkt bij mij juist averechts.
Ik krijg op mijn scherm vaak van die waarschuwende nieuwsberichtjes dat je met drinken een beetje moet oppassen. Ja, dat weet ik ook wel. Maar bij de thuislunch staat er toch altijd een gulle fles rosé op tafel die ‘soldaat gemaakt’ wordt. Bestaat die uitdrukking nog? Enfin, inwendig juich ik altijd een beetje als iemand nog de durf heeft na de lunch om een stevige Franse borrel te vragen. ‘For old times sake’ of zo. Sommige tradities moet je in ere houden. Meestal hoeft grootvader niet zelf terug te rijden.
Het was afgelopen zondag eindelijk bijna zomer. Het kon er weer van komen, buiten lunchen! De echtgenoot is een fundamentele sigarenroker die nul komma nul enthousiasme in de aanbieding heeft als er in een restaurant binnen gezeten moet worden. Nu garandeerde de météo een maaltijd op een terras. Ik reserveerde bij een resto in een olijventuin, zo’n 3 kwartier rijden naar een bijna geheim dorpje, verstopt in de Haute Var, Provence Verte. We waren er eerder geweest en werden toen verwelkomd door twee aaibare poedels. Met wie we in een mum van tijd bevriend raakten. Kwestie van typisch Zuid-Europese omkoping. In mijn tas heb ik altijd voldoende hondse friandies op voorraad voor als ik toevallig iets viervoetigs tegenkom. Vast ook weer zo’n voorbeeld van afwijkend gedrag, maar dat bevalt prima.
De poedels waren er nog. We kregen een tafeltje toegewezen en ik haalde alvast mijn zakje animale versnaperingen tevoorschijn. Alsof ie me vanuit de keuken met van die bewakingscamera’s in de smiezen had gehouden, stond er ineens de ober van dienst voor mijn neus. “Dit is niet de bedoeling, de honden mogen niet bij onze gasten komen schooien.”
Wat of daarvan de reden was, vroeg ik verbaasd: “De vorige keer was er geen enkel probleem?” En ik was beslist niet de enige bij wie de honden ‘aanlegden’…
Er bleek recent geklaagd, door een gastenpaar dat er niet van gediend was. “En voor je het weet sta je negatief op TripAdvisor.”
“TripAdvisor is watching you”, mompelde ik zachtjes tegen de echtgenoot. Dat had ik beter niet kunnen zeggen. Behalve sigaren, hangt hij ook een ‘light version’ van het anarchisme aan. “We zullen zien.”
De maaltijd was dik in orde, maar intussen groeiden we uit tot gedreven ‘gele hesjes’ met een lange neus naar de autoriteiten. Eén moment van onoplettendheid van het restaurantregiem, en de poedels scoorden iets uit de tas. Of van onze borden. We genoten van onze opstandigheid, de poedels ook.
Weer thuis checkte ik de mail. Niks bijzonders, maar tot mijn verbijstering al wel een uitnodiging van TripAdvisor om een recensie te geven van het zojuist bezochte restaurant. Heb ik gedaan. En er nadrukkelijk bij vermeld dat de charme van het eethuis toch ook vooral te danken is aan die heerlijke honden die zo gezellig bij je aan tafel komen schooien. Dat zal ze leren!

8 gedachten over “TripAdvisor is watching you!”

 1. Geweldig…gelukkig zijn wij niet de enige die dat beteutelen zat zijn.
  Maar ja het is een feit dat zulke revieuws je stuk kunnen maken..
  Erg genoeg .
  Heel.goed dat je tegengas hebt gegeven chapeau.
  Heel leuk stukje weer

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   En als het nou eerlijk was, maar de meeste recensies zijn ook maar een mening, en dan hangt het er maar net vanaf hoe je pet staat die dag. Of (vrienden van) concurrenten hebben er baat bij je restaurant een slechte beoordeling te bezorgen… En zo kan ik nog wel een paar redenen noemen waarom die recensies op sites als TripAdvisor geen stuiver waard zijn.

  1. Kijk, Zuid-Frankrijk!

   Amazon, Google, je internetprovider, je eigen bank, je connected tv-toestel: Je bent nergens meer veilig Toos.

 2. Marc de Provence, dodelijk maar zalig spul, ik had toevallig net een glaasje ingeschonken toen ik jouw stukje ging lezen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven