Boekenweek? Rebelse Franse schrijfsters!

za 7 maart 2020

Boekenweek! Als je straks naar de winkel gaat, heb ik een tip: ‘Zij namen het woord’ van Margot Dijkgraaf. Het thema van de Boekenweek is ‘Rebellen & Dwarsdenkers’. Dat inspireerde Dijkgraaf (1960), schrijver, journalist, de enige recensent in Nederland die (in NRC) de Franse literatuur volgt, tot ‘Zij namen het woord’, ondertitel: Rebelse schrijfsters in de Franse letteren. Je wordt echt getrakteerd op prachtige portretten van tien beroemde auteurs die er in de Franse literatuur ieder op hun eigen manier in hun tijd toe doen. Van Mme De Staël (1766-1817) tot Françoise Sagan (1935-2004), van George Sand (1804-1876) tot Simone de Beauvoir (1908-1986). Dijkgraaf, die eerder al indruk maakte met haar ‘Lezen in Frankrijk’ (een heuse Tour de France door de eigentijdse literatuur met als uitgangspunt een specifieke plek in het werk van de schrijver), beheerst de kunst van de biografie-plus als weinig anderen. Dwarse Franse vrouwen, die zijn er gelukkig altijd al geweest.
‘Zij namen het woord’, uitgeverij Atlas Contact, € 19,99.

Maria Edelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven