Boîte à lire: onze leestips

ma 30 maart 2020

Jawel, we zitten thuis, en niet vrijwillig. En omdat het nog wel even kan duren voor we deur weer uit mogen, geven we af en toe ook lekkere leestips op Kijk, Zuid-Frankrijk! Boeken die je ook op afstand kunt bestellen, of downloaden als E-book. Je hoeft er dus de deur niet voor uit.
Maria Edelman, boekenrecensent

Drie lijken op de archipel van de hond
Philippe Claudel (1962) is de auteur van een reeks internationaal succesvolle romans, scenario’s en verhalen. In zijn jongste boek leggen we aan in de Middellandse Zee. Maar dan bij een eilandengroep met wijngaarden en olijfbomen, bevolkt door een kleine vissersgemeenschap. Een geïsoleerde plek, weg van het lawaai van de wereld, tot op een dag een oude vrouw op het vulkanische strand drie lijken aantreft. Wie waren deze mensen? Wat moet er gebeuren met hun overblijfselen? Moet de waarheid onder ogen worden gezien of is het mogelijk dit mysterie te negeren?
‘Archipel van de hond’ is een spannende roman over de wereld waarin wij leven. In die zin nu allicht meer dan ooit ‘actueel. Het verslag van een tijdloze reflectie op de menselijke natuur en de keuzes die we maken. Ik vind het niet verwonderlijk dat Caudel internationaal gewaardeerd wordt. Iets van filosofie in een meeslepende verpakking. Ik heb van dit boek genoten.
Archipel van de hond, door Philippe Claudel. Uitgeverij De Bezige Bij. Prijs: € 22,99, E-book € 11,99.

Kijk meer dan ooit Zuid-Frankrijk!
Wel een beetje lastig om hier te beginnen over een boek van ‘la cheffe’, de baas van dit Zuid-Franse platform, maar ik ben niet omgekocht, was het maar waar, zou ik bijna zeggen. Nee, ik heb dezer dagen weer eens wat van die lichtvoetige verhaaltjes in deze bundel gelezen en werd zo ongeveer bevangen door een soort nostalgie naar het pré-coronatijdperk. Beetje overdreven natuurlijk, over een tijdje mogen we vast weer de straat op, mensen ontmoeten voor een apéro op een Provençaals caféterras, een nat pak halen in de Méditerranée, enfin Zuid-Frankrijk beleven alsof er niks gebeurd is. Renée Vonk-Hagtingius verruilde een kwart eeuw geleden Rotterdam voor de Provence en doet in haar derde boek opnieuw verslag van haar dagelijks leven in ‘het mooiste stukje op aarde’ waar alles toch anders is dan je als toerist misschien denkt. ‘Heurese comme une cigale’ concludeert ze in een reeks lekker leesbare vertellingen over de Provence en de Provençalen die je soms tot een glimlach of anders even goed tot hoofdschudden verleiden. Als je in deze sombere periode toch ‘en Provence’ wilt zijn, dan is dit boek best een aanrader. Eerder verschenen van haar ’Kijk, Zuid-Frankrijk!’ en ‘Kijk, nog meer Zuid-Frankrijk!’
Kijk meer dan ooit Zuid-Frankrijk!, door Renée Vonk-Hagtingius. Uitgeverij Grenzenloos. Prijs: € 17,50, E-book € 9,95.

2 gedachten over “Boîte à lire: onze leestips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Of reageer met je Facebook account

Scroll naar boven